Împrumutul de 110 miliarde de euro s-ar putea să-i fie insuficient Atenei
Grecia începe să răsufle după ce şi-a asigurat un sprijin financiar de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Banii, pe care autorităţile de la Atena îi vor încasa pe parcursul a trei ani, vor permite acestui stat profund îndatorat să se înhame la ceea ce unii analişti numesc "o cură de dezintoxicare".
Cu toate acestea, riscul ca alte state din zona euro să se contamineze de criza elenă nu a dispărut complet, comentează Agenţia France Presse. Mai mult, chiar dacă pachetul financiar (în cadrul căruia UE contribuie cu 80 de miliarde, iar FMI cu 30) acoperă în întregime cheltuielile statului elen pentru următoarele 12 luni, este greu de spus dacă banii sunt suficienţi pentru trei ani, comentează un reprezentant al grupului Goldman Sachs.
Această notă de optimism moderat este, de altfel, tonul aproape general al mass-media internaţionale şi al mediului de afaceri cu privire la soluţionarea crizei din Grecia printr-un sprijin financiar fără precedent. Iniţiativa şi planul partenerilor europeni şi ale FMI sunt considerate "credibile", dar totul depinde de cum vor reuşi autorităţile de la Atena să pună în practică severele măsuri din planul de austeritate care trebuie să vină în contrapartidă cu sprijinul financiar. Misiune extrem de dificilă, mai ales în contextul în care sindicatele au denunţat măsurile drept "antisociale" şi vor să iniţieze o adevărată mişcare de rezistenţă la acestea. "Marile sacrificii" de care pomenea premierul grec, Giorgios Papandreou, sunt eliminarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru funcţionarii publici şi creşterea cu două procente a TVA (în prezent de 21%).
În sprijinul statului elen s-au anunţat însă şi aliaţi importanţi. Este vorba despre marile bănci multinaţionale care s-au angajat să-şi îndeplinească rolul în susţinerea măsurilor convenite de creditorii internaţionali cu statul elen, inclusiv sprijinind băncile greceşti, transmite Agenţia Reuters, preluată de Mediafax.
Într-un comunicat al Institutului Finanţelor Internaţionale (IIF), grup de lobby care reprezintă unele dintre cele mai mari bănci din lume, se arată că, "ţinând cont de importanţa contribuirii la reconsolidarea încrederii şi stabilităţii, în situaţia care s-a creat în jurul Greciei (...), este în interesul colectiv al instituţiilor (reprezentate de IIF), al tuturor părţilor interesate, al Greciei şi al sistemelor financiare din Europa şi din întreaga lume, iar toţi, inclusiv băncile şi investitorii, trebuie să evalueze schimbarea situaţiei din Grecia ca urmare a măsurilor solide şi a pachetului substanţial de sprijin".
Citește pe Antena3.ro