x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peru: O epidemie de hepatită ameninţă cu dispariţia o întreagă comunitate de indieni

Peru: O epidemie de hepatită ameninţă cu dispariţia o întreagă comunitate de indieni

02 Dec 2009   •   00:00

Comunitatea indienilor candoshi din Peru este ameninţată cu dispariţia din cauza unei epidemii de hepatită B, în cazul în care autorităţile peruane nu vor decreta rapid stare de urgenţă sanitară în pădurile din nordul ţării în care trăiesc membrii acestei comunităţi, informează AFP.



"Oamenii mei sunt bolnavi. Suntem în mare pericol de dispariţie", a declarat în limbajul cadoshi Venancio Ucama Simon, "apu" (şeful) unei comunităţi amazoniene izolate din regiuena Puerto Chuinda, în departamentul Loreto. Conform şefului candoshi, fără o intervenţie rapidă a autorităţilor, epidemia de hepatită se poate extinde şi la alte comunităţi de indieni.  "Din 2000 şi până în prezent, 80 de persoane au murit din cauza hepatitei B", a declarat Gianina Lucana, o asistentă medicală candoshi, reprezentatntă a organizaţiei World Wildlife Found (WWF).

Primele îmbolnăviri de hepatită B în cadrul acestei populaţii indigene ce numără 2.400 de membri, au fost semnalate în anii "90, după ce guvernul peruan din acea perioadă a concesionat o serie de exploatări petroliere din pădurile în care trăiesc aceşti indieni, companiei Occidental Petroleum.

Gianina Lucana a semnalat de asemenea şi absenţa unor date statistice recente cu privire la amploarea epidemiei. Ultimele astfel de date provin din anul 2000, când se înregistrau 169 de cazuri de îmbolnăvire. "De atunci şi până acum situaţia s-a agravat. Există numeroase cazuri de decese provocate de hepatita B ce nu pot fi verificate oficial din cauza absenţei asistenţei medicale", a mai adăugat ea.

Indienii candoshi trăiesc din vânătoare şi pescuit în pădurile din apropierea lacului Rimachi, în partea peruană a Amazoniei. Conform WWF, modul lor de viaţă, ce respectă nişte practici de vânătoare ancestrale, contribuie la conservarea faunei locale.

×
Subiecte în articol: muzica