x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 3.000 de europeni s-au alăturat cauzei Statului Islamic, avertizează un responsabil european

Peste 3.000 de europeni s-au alăturat cauzei Statului Islamic, avertizează un responsabil european

26 Sep 2014   •   14:01
Peste 3.000 de europeni s-au alăturat cauzei Statului Islamic, avertizează un responsabil european

Numărul europenilor care s-au alăturat combatanţilor islamişti din Siria şi Irak a crescut la peste 3.000, iar coordonatorul activităţilor de contraterorism ale Uniunii Europene Gilles de Kerchove a avertizat că bombardamentele occidentale din Siria şi Irak ar putea mări riscul de atacuri de răzbunare în Europa, relatează vineri site-ul BBC News.

Coaliţia internaţională condusă de SUA a lansat aproape 200 de atacuri aeriene împotriva militanţilor Statului Islamic (SI) din Irak începând din august, iar de luni şi-a extins operaţiunile împotriva SI şi în Siria. Statul Islamic a reuşit să captureze porţiuni importante din teritoriile Irakului şi Siriei în ultimele luni.

Gilles de Kerchove a explicat că cifra de 3.000 îi include pe toţi cei care au trecut prin regiune, inclusiv pe cei care s-au întors între timp acasă şi pe cei care au fost ucişi acolo. CIA estimează că SI ar putea dispune de până la 31.000 de luptători în Irak şi în Siria - de trei ori mai mulţi decât se credea iniţial.

În opinia responsabilului european, proclamarea Statului Islamic în calitate de califat în iunie ar fi putut avea rolul de a atrage mai mult sprijin din Europa. "Dacă crezi în genul acesta de lucruri, s-ar putea să vrei să faci parte din el cât mai repede posibil", a explicat el.

Totodată, coordonatorul activităţilor de contraterorism UE a apreciat că atacurile aeriene efectuate de SUA şi de aliaţii occidentali ai acestora au sporit riscul unor replici violente din partea militanţilor islamişti împotriva unor obiective europene. "Cred că trebuie să fim conştienţi de acest lucru", a subliniat el. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: statul islamic