x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peter Mandelson: Nicolas Sarkozy a subminat poziţia UE în negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului

Peter Mandelson: Nicolas Sarkozy a subminat poziţia UE în negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Iul 2008   •   00:00
Peter Mandelson: Nicolas Sarkozy a subminat poziţia UE în negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului

10:40 • Replicînd criticilor lui Sarkozy, care l-a acuzat pe Mandelson, comisar european pentru comerţ, ca şi pe liderul OMC Pascal Lamy, că încearcă să obţină un acord comercial nefavorabil UE, fostul ministru britanic a spus pentru BBC: "Da, am fost contrat şi poziţia Europei în negocierile comerciale mondiale a fost subminată".

Replicînd criticilor lui Sarkozy, care l-a acuzat pe Mandelson, comisar european pentru comerţ, ca şi pe liderul OMC Pascal Lamy, că încearcă să obţină un acord comercial nefavorabil UE, fostul ministru britanic a spus pentru BBC: "Da, am fost contrat şi poziţia Europei în negocierile comerciale mondiale a fost subminată".

CONTRE. Mandelson susţine că mandatul său pentru negocierea cu OMC a fost aprobat de Cei 27, adăugînd că recentele comentarii ale lui Sarkozy "vor face lucrurile mai dificile" pentru el: "Nu am acceptat niciodată eşecul unei runde de negocieri comerciale şi ar fi extrem de prost dacă acum s-ar întîmpla. Negocierile vor reuşi sau vor eşua în următoarele săptămîni...forţa capacităţii de negociere a Europei vine din unitatea sa". Liderul francez l-a criticat pe Mandelson luni, spunînd că nu-l va lăsa să ajungă la un acord pe care directorul OMC şi Mandelson par să vrea să îl impună şi care "ar sacrifica producţia agricolă pe altarul liberalismului mondial". Aceste critici intervin în timp ce negocierile de la OMC sînt într-un moment-cheie, după şase ani şi jumătate de discuţii laborioase. Lamy i-a convocat pe miniştrii din cele circa 30 de mari puteri comerciale la 21 iulie, la Geneva. Parisul îi suspectează pe Mandelson şi pe Lamy că sînt gata să sacrifice interesele europene pentru a obţine un acord înainte de alegerile prezidenţiale americane, pentru că succesorul lui George W. Bush ar putea pune în pericol acest proces. "Nu este vorba despre indivizi, despre Peter Mandelson, Pascal Lamy sau preşedintele Sarkozy. Este vorba despre un impuls dat economiei mondiale" printr-un eventual acord cu OMC, a spus purtătorul de cuvînt al comsiarului. Mandelson nu a participat la dineul organizat la preşedinţia franceză, spunînd că are programul prea încărcat, dar anturajul său a spus că oficialul nu pare să fi fost deranjat de posibilitatea de a evita întîlnirea, după recentele critici.

×
Subiecte în articol: externe mandelson