x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 35 de piramide antice, dezgropate în Sudan

35 de piramide antice, dezgropate în Sudan

08 Feb 2013   •   07:05
35 de piramide antice, dezgropate în Sudan

35 de piramide antice, care serveau drept morminte, au fost dezgropate în apropiere de localitatea Sedinga, în Sudan. Piramidele, vechi de 2.000 de ani, au fost construite foarte aproape unele de altele. 13 astfel de piramide erau înghesuite într-o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.

Construcţiile datează de acum două milenii, când în această zonă înflorise regatul Kush. Acesta era situat la graniţa cu Egiptul, mai apoi cu Imperiul Roman. Se crede că ideea construcţiei de piramide a fost împrumutată de la egipteni.

Se pare că în regiunea Sedeinga construcţia de astfel de piramide a fost un obicei care a durat mai multe secole.

"Densitatea de piramide este enormă", spune Vincent Francigny, arheolog la Muzeul de Istorie Naturală din New York, care a condus echipa de arheologi ce a dezgropat piramidele. "Pentru că obiceiul a durat câteva secole, s-au construit piramide oriunde s-a găsit un loc disponibil".

Piramidele erau de mici dimensiuni şi acopereau morminte. Cea mai mare dintre cele dezgropate avea latura la bază de aproximativ şapte metri. S-au găsit, însă, şi piramide de 60 de centimetri, probabil în locurile unde au fost îngropaţi copii mici.

Vârfurile piramidelor au dispărut în timp, cel mai probabil luate de caravanele care au trecut prin zonă de-a lungul mileniilor.

Francigny spune că vârfurile trebuie să fi avut sculpturi cu păsări sau flori de lotus. În interiorul piramidelor exista o structură circulară, făcută din cărămidă din care porneau patru "braţe", tot din cărămidă, care uneau structura circulară cu cele patru colţuri ale piramidei.

"Probabil că atunci când moda piramidelor a venit în Sedeinga, exista deja tradiţia de a înmormânta oamenii în astfel de structuri circulare din cărămidă. Cele două tradiţii au fost combinate", spune Francigny.

Mormintele din piramide au fost jefuite cu mult timp înainte să fie dezgropate de arheologi. Totuşi s-au găsit schelete şi câteva artefacte. Printre ele se numără şi o tabletă cu o inscripţie în care zeii Osiris şi Isis sunt imploraţi să aibă grijă de o femeie pe nume "Aba-la", nume care ar putea însemna "bunica".

"O, Isis! O, Osiris! Iat-o pe Aba-la. Lăsaţi-o să bea apă din belşug; lăsaţi-o să mănânce pâine din belşug; lăsaţi-o să aibă bucate bune la masă", ar suna traducerea rugăciunii care a fost scrisă în limba meroitică. 

×
Subiecte în articol: piramide sudan artefact caravane isis osiris