x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piraţii somalezi sunt “conduşi” de la Londra

Piraţii somalezi sunt “conduşi” de la Londra

de Sînziana Stancu    |    11 Mai 2009   •   00:00

Documente secrete obţinute de un post de radio spaniol au scos la iveală faptul că piraţii somalezi, care atacă nave în Golful Aden, sunt orientaţi către ţintele lor direct de la Londra.

Documentul secret obţinut de postul de radio spaniol Cadena SER din surse ale informaţiilor militare secrete europene, destinat navelor europene, arată că piraţii somalezi care atacă în Oceanul Indian beneficiază de asistenţa directă a unei echipe de "consultanţă" cu sediul în Londra, scrie The Guardian. Cu aceasta piraţii sunt în contact permanent prin intermediul telefoanelor prin satelit.

Ei au "informatori foarte bine plasaţi" la Londra, care menţin contactul cu "centrele de control" din Somalia, unde se decide ce nave urmează să fie atacate. Reţeaua de informaţii a piraţilor este extinsă până în Yemen, Dubai şi Canalul Suez. Centrul din Londra cu care comunică piraţii le furnizează toate amănuntele, de la nume, până la încărcătura şi traseul navelor pe care urmează să le atace.

BRITANICII SCUTIŢI
Aceste informaţii, pe care răpitorii le primesc înainte din Londra, le permit să se organizeze mai bine în grupuri şi să "studieze terenul", iar în funcţie de ţintă, să pregătească echipe specializate în anumite tipuri de răpiri . Piraţii atacă de îndată ce nava-ţintă navighează în apropierea coastelor somaleze. Prin aceste metode au fost răpite, între altele, cargoul grec Titan, nava comercială turcă Karagol şi traulerul spaniol Felipe Ruano.

În fiecare caz, se arată în documentul secret, piraţii au ştiut toate
detaliile despre navă şi despre echipajul acesteia.
Un amănunt foarte important pentru piraţi este pavilionul sub care navighează vasul. Piraţii au evitat până acum vasele care navigau sub pavilion britanic, cel mai probabil pentru a nu atrage atenţia poliţiei londoneze asupra surselor de informaţii pe care le au în Londra.

×
Subiecte în articol: externe londra piratii