x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul vrea să trimită o pisică persană în spaţiu

Iranul vrea să trimită o pisică persană în spaţiu

17 Sep 2013   •   15:16
Iranul vrea să trimită o pisică persană în spaţiu

Iranul a ales o pisică persană pentru a o trimite în spaţiu, în cadrul unui program care are ca scop final trimiterea unui om pe orbită până în 2020.

Directorul programului spaţial iranian, Mohammad Ebrahimi, a declarat pentru agenţia de stat IRNA că misiunea va avea loc anul viitor, în luna martie.

Ebrahimi a adăugat că pisica persană a fost aleasă după ce specialiştii au testat mai multe animale, aceasta fiind considerată cel mai bun candidat.

Anunţul a înfuriat asociaţiile de protecţie a animalelor, precum PETA, care spune că a trimite un animal în spaţiu este inuman şi inutil din punct de vedere ştiinţific.

"Experimentul arhaic al Iranului aminteşte de tehnicile primitive din anii '50. NASA şi Agenţia Spaţială Europeană au încetat să mai trimită animale în spaţiu nu doar pentru că nu este etic, ci şi pentru că oamenii nu pot trage învăţăminte utile de pe urma experienţei animalelor, existând, oricum, metode de studiu mult mai avansate", a declarat purtătorul de cuvânt PETA, Ben Williamson.

Iranul a anunţat în luna ianuarie că a trimis şi recuprat cu succes o maimuţă în spaţiu, afirmaţie disputată, la vremea aceea, dat fiind că maimuţa prezentată în conferinţa de presă de după misiune părea să fie diferită de cea pusă în rachetă.

Prima încercare de a trimite o maimuţă în spaţiu a Iranului a eşuat în septembrie 2011.

Iranul, care a plasat primul său satelit pe orbită în 2009, a mai trimis cu succes în spaţiu un şobolan, o broască ţestoasă şi câţiva viermi.

Aparenta lipsă de scopuri practice a programului spaţial iranian a făcut ca puterile occidentale, în special SUA, să suspecteze că misiunile acestea sunt de fapt o scuză pentru ca această ţară să dezvolte capacitatea balistică necesară pentru lansarea unei bombe nucleare la mare distanţă. 

×