x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Planul în 60 de puncte al lui Poroşenko pentru candidatura Ucrainei la UE în 2020

Planul în 60 de puncte al lui Poroşenko pentru candidatura Ucrainei la UE în 2020

25 Sep 2014   •   13:11
Planul în 60 de puncte al lui Poroşenko pentru candidatura Ucrainei la UE în 2020

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că urmează să prezinte mai târziu în cursul zilei de joi un vast plan social şi de reforme economice care să permită fostei republici sovietice să-şi depună peste şase ani candidatura pentru a obţine statutul de membru al Uniunii Europene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a ratificat la 16 septembrie Acordul istoric de asociere la Uniunea Europeană, deşi punerea în aplicare a părţii comerciale a actului a fost amânată până în ianuarie 2016 pentru a calma Rusia, care susţine că pactul va afecta pieţele sale.

'Astăzi voi vorbi în faţa întregii Ucraine despre noul program, despre viziunea mea asupra 'Strategiei 2020'', a declarat Poroşenko, în deschiderea celei de-a doua părţi a celui de-al 12-lea congres extraordinar al judecătorilor.

'Acest program prevede aproximativ 60 de reforme şi programe speciale, a căror punere în aplicare va permite Ucrainei să se pregătească pentru ca peste şase ani să putem depune cerere pentru a obţine statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană', a declarat preşedintele Ucrainei.

Potrivit acestuia, una din cele mai importante reforme vizează schimbarea sistemului judiciar.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean a declarat că, pentru prima oară în cele peste cinci luni de conflict în estul ţării, nu s-a semnalat niciun deces şi nici răniţi în ultimele 24 de ore, estimând că acordul de încetare a focului a început în cele din urmă să funcţioneze.

Totodată, preşedintele Poroşenko a dat ordin cabinetului său de miniştri să elaboreze un proiect de lege privind renunţarea la statutul actual de ţară nealiniată.

După cum relatează publicaţia Ukrainskaia Pravda, printr-un decret promulgat la 24 septembrie, preşedintele Petro Poroşenko a făcut să intre în vigoare decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (din 28 august) 'Cu privire la măsurile de urgenţă pentru securitatea Ucrainei şi creşterea capacităţii sale de apărare'.

O parte a acestui decret, la fel ca decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională, este secret şi nu a fost publicat joi pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.

×