x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia israeliană a bătut persoana nepotrivită: un adolescent palestinian cu cetăţenie americană (VIDEO)

Poliţia israeliană a bătut persoana nepotrivită: un adolescent palestinian cu cetăţenie americană (VIDEO)

06 Iul 2014   •   10:50
Poliţia israeliană a bătut persoana nepotrivită: un adolescent palestinian cu cetăţenie americană (VIDEO)
UPDATE 15:30 Un tribunal israelian a hotărât ca adolescentul palestiniano-american Tariq Khadir să fie plasat în arest la domiciliu timp de 9 zile, relatează BBC

--------------------

Departamentul de Stat al SUA s-a declarat “profund tulburat” de informaţia conform căreia un adolescent american a fost bătut în Ierusalimul de Est, în timp ce se afla în custodia Poliţiei israeliene, scrie BBC.

Tariq Khadir (15 ani), din Florida, este chiar vărul lui Mohammed Abu Khadir, adolescentul de 16 ani răpit şi ucis miercuri – moartea lui declanşând ample manifestări de revoltă în rândul palestinienilor.

Oficialii israelieni au anunţat că investighează acest ultim incident.

Poliţia susţine că tânărul se afla într-un grup care ataca ofiţerii din trupele de intervenţie. Familia victimei neagă, însă, că adolescentul ar fi fost impicat în violenţe.

Tulburările s-au răspândit din Ierusalimul de Est în alte oraşe cu populaţie israeliano-arabă după ce primele concluzii ale examinării medico-legale au arătat că Mohammed Abu Khadir a fost ars de viu. Mii de oameni au asistat la înmormântarea adolescentului, vineri, într-un district din Ierusalimul de Est. Familia sa crede că Mohammed a fost ucis de extremişti evrei, ca răzbunare pentru moartea celor trei tineri israelieni - Naftali Frenkel şi Gilad Shaar, ambii de 16 ani,şi Eyal Yifrach, de 19 ani. Mohammed a fost răpit miercuri, în ziua în care cei trei tineri israelieni au fost înmormântaţi, iar cadavrul său a fost descoperit mai târziu, în Ierusalimul de Vest.

Moartea celor patru adolescenţi a ridicat tensiunea dintre palestinieni şi israelieni. Sute de tineri palestinieni s-au ciocnit cu poliţia, vineri, în Ierusalimul de Est, după care violenţele s-au întins în Cisiordania şi în oraşe din nordul şi centrul Israelului. Civili israelieni au fost atacaţi în timp ce îşi conduceau maşinile. Au fost incendiate mai multe autovehicule, iar sâmbătă protestatari mascaţi au blocat cu cauciucuri în flăcări o şosea.

O înregistrare cu telefonul mobil din timpul protestelor de joipar să arate doi poliţişti israelieni ţinându-l la pământ pe adolestentul palestiniano-american Tariq Khdair, în Ierusalimul de Est. Imaginile îl arată pe unul dintre ofiţeri lovindu-l cu pumnii pe tânăr. În fotografiile realizate ulterior, Tariq apare cu faţa foarte umflată de lovituri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a anunţat că Tariq Khdair, care se află încă în custodia poliţiei, a fost vizitzat de autorităţile consulare americane. “Suntem profunt tulburaţi de rapoartele conform cărora (adolescentul n.n.) a fost bătut sever în timp ce era în custodia poliţiei şi condamnăm ferm orice exces în folosirea forţei”, a spus purtătorul de cuvânt, care a adăugat că Departamentul de Stat cere o anchetă rapidă, transparentă.



×