x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Politicienii, "afurisiţi" de Biserică pentru evacuarea romilor

Politicienii, "afurisiţi" de Biserică pentru evacuarea romilor

de Carmen Plesa    |    24 Aug 2010   •   00:00

Biserica catolică trage de urechi Franţa şi Italia pe tema evacuării romilor şi a expulzării imigranţilor. Startul "războiului" cu autorităţile din Hexagon şi "Cizmă" l-a dat monseniorul Giancarlo Perego, preşedintele Fundaţiei Migrantes a Confederaţiei Episcopale Italiene, care a criticat expulzările făcute de Franţa.



Pe un ton dur, Perego a subliniat că până şi repatrierile "voluntare" sunt ilegale şi a invitat la respectarea dreptului la liberă circulaţie şi a celui la stabilire. Declaraţiile ministrului de Interne italian, Roberto Maroni, care a spus că vrea să convingă UE să admită nu numai expulzarea romilor din tabere, ci şi a oricărui imigrant comunitar care nu are un venit minim, au înfuriat şi mai rău Vaticanul. Monseniorul Perego i-a transmis, prin presă, lui Maroni că "Italia nu are dreptul să vâneze pe nimeni".

Nici preoţii francezi nu s-au arătat mai blânzi cu autorităţile şi planurile antiromi. Evacuările taberelor l-au deranjat atât de mult pe preotul Arthur Hervet, din Lille, încât a anunţat că se roagă ca preşedintele Nicolas Sarkozy să facă un infarct, pentru că doar aşa s-ar putea sfârşi războiul împotriva romilor.

Preotul şi-a cerut apoi scuze pentru urarea cu atacul de cord şi l-a anunţat pe Sarkozy că ar dori să-i vorbească "de la inimă la inimă". Hervet a declarat, pentru RTL, că doreşte "doar un pic de omenie", amintind de taberele evacuate şi de copiii romi nevoiţi să se ascundă şi să doarmă sub cerul liber. Arhiepiscopul de Aix-en-Provence a criticat, de asemenea, acţiunile autorităţilor franceze care, potrivit declaraţiilor făcute ieri de ministrul de Interne, Brice Hortefeux, au evacuat până acum 88 de tabere. Şi Papa a ţinut să "tragă de urechi Franţa" la slujba de duminică, după cum a remarcat Il Tempo. Predica Papei a fost făcută în franceză, iar mesajul a îndemnat la "toleranţă faţă de toţi oamenii".

Măsurile de "securitate" lansate de Nicolas Sarkozy nu par însă să-i salveze acestuia popularitatea printre francezi. Conform unui sondaj comandat de Libération, cu cele mai mari şanse de a fi viitorul preşedinte francez e cotat Dominique Strauss-Kahn, de la Partidul Socialist (44%), urmat de Martine Aubry (31%), Ségolčne Royal (25%) şi Nicolas Sarkozy (24%).

×
Subiecte în articol: externe