Intenţia Poloniei de a anula Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, pentru a putea instala baze ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul polonez, este o provocare 'extrem de periculoasă', a apreciat joi Ministerul de Externe rus, informează AFP şi TASS.
'Considerăm că aceste declaraţii sunt extrem de provocatoare şi periculoase', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse.
Potrivit Mariei Zaharova, această intenţie exprimată miercuri de Witold Waszczykowski, noul ministru de externe polonez, 'participă la îndoctrinarea populaţiei occidentale înainte de summitul NATO', prevăzut pentru iulie anul viitor, la Varşovia.
Ministerul polonez al Afacerilor Externe a reacţionat joi seara, afirmând că afirmaţiile lui Witold Waszczykowski au fost prost înţelese de Moscova.
'Ministrul nu evoca Actul fondator NATO-Rusia adoptat în 1997, ci o declaraţie politică a NATO care se referă la non-staţionarea de mari unităţi militare în Europa Centrală. Concluziile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe sunt, în consecinţă, nefondate', a subliniat ministerul polonez într-un comunicat.
Cu toate acestea, comunicatul nu precizează la ce declaraţie a NATO se referea ministrul polonez, atunci când a răspuns 'da' la întrebarea dacă 'va cere anularea acordului NATO-Rusia din 1997'.
Actul fondator cu privire la relaţiile dintre NATO şi Rusia, care obligă NATO să nu desfăşoare arme nucleare pe teritoriul noilor membri, evocă problema staţionării permanente a forţelor sale în Europa Centrală, în termeni precişi. El este interpretat de Moscova ca o interdicţie pentru instalarea de baze permanente ale NATO.
Într-un interviu publicat miercuri în Gazeta Wyborcza, Witold Waszczykowski a subliniat că în Europa de Vest 'staţionează trupe americane, există baze militare şi instalaţii de apărare, în timp ce în Polonia nu există nimic' din toate acestea. El a estimat că la originea acestei situaţii se află 'un acord cu caracter politic, care nu are putere de lege, încheiat într-o altă realitate internaţională', înainte ca Polonia, Cehia şi Ungaria să adere la NATO, în 1999.
'Cerem acelaşi nivel de securitate (pentru 'vechii' şi 'noii' membri ai NATO)', a declarat ministrul pentru Gazeta Wyborcza.