x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Polonia - Arhiepiscopul Varsoviei se spovedea la Securitate

Polonia - Arhiepiscopul Varsoviei se spovedea la Securitate

de George Daniel Ripa    |    06 Ian 2007   •   00:00
Polonia  -  Arhiepiscopul Varsoviei se spovedea la Securitate

Preotii din tara lui Ioan Paul al II-lea turnau de zor in comunism. Stanislaw Wielgus, noul arhiepiscop romano-catolic al Varsoviei, a colaborat in timpul regimului comunist cu politia politica, au stabilit investigatorii numiti de Biserica.

"Exista mai multe documente care demonstreaza ca parintele Stanislaw Wielgus a declarat ca este gata sa colaboreze, in mod secret si constient, cu politia secreta comunista si ca a inceput acea colaborare", este concluzia unei comisii ce investigheaza trecutul prelatilor polonezi. Stanislaw Wielgus a fost numit arhiepiscop al Varsoviei, de catre Papa Benedict al XVI-lea, la 6 decembrie 2006. Dezvaluirile au fost facute de cotidianul polonez Rzeczpospolita, unul dintre cele mai respectabile ziare de la Varsovia, iar acestea vin cum nu se poate mai prost pentru Wielgus. Chiar maine, acesta va fi uns oficial arhiepiscop.

"SURUL". Comisia de ancheta demonstreaza cu documente faptul ca viitorul arhiepiscop al Varsoviei a colaborat cu politia secreta timp de 22 de ani. El a fost racolat in 1967, pe cand era student la Filosofie, la Universitatea din Lublin. Wielgus i-a informat pe securisti despre deciziile care se luau in Universitatea din Lublin - , unde a activat cativa ani ca profesor, iar mai tarziu notele sale contineau date despre deciziile ce se luau in sanul Bisericii. Anchetatorii au aflat chiar si pseudonimele cu care acesta isi semna documentele: "Surul", "Adam" sau "Adam Wysocki". Wielgus a fost rasplatit de Securitate pentru serviciile aduse, primind o bursa de studii la München.

NEGARI. "Aceste acuzatii nu par mai mult decat o farsa", a declarat Wielgus in urma cu o luna, cand au aparut primele zvonuri privind o colaborare a sa cu Securitatea. Biserica poloneza si Vaticanul au ales, de asemenea, sa isi apere omul. "Cand am luat decizia de a-l numi pe Wielgus drept noul arhiepiscop al Varsoviei, am luat in considerare toate aspectele din trecutul sau", se arata intr-un comunicat al Vaticanului.

Scandalul a venit ca o furtuna in Polonia, o tara in care peste 90% din cei 38,5 milioane de locuitori sunt romano-catolici. Dezvaluirile sunt cu atat mai dureroase cu cat in perioada comunista Biserica a fost receptata ca principalul oponent al regimului.
Trecutul nu-i lasa sa doarma
Conform legislatiei poloneze, cei care detin functii publice trebuie sa spuna daca au colaborat sau nu cu Securitatea. Pot scapa daca recunosc acest lucru, in schimb daca mint sunt exclusi din orice functie publica. Zyta Gilowska, fost ministru de Finante, este unul dintre politicienii care au fost nevoiti sa renunte la post, dupa ce s-a demonstrat ca a mintit in legatura cu propriul trecut. Biserica catolica poloneza si-a cerut scuze anul trecut pentru faptul ca multi dintre preoti au facut politie politica inainte de 1989. Conform datelor remise de Institutul National al Memoriei, peste 10% dintre preotii polonezi au colaborat cu Securitatea inainte de 1989.

×
Subiecte în articol: externe wielgus