x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroşenko, după întâlnirea cu Merkel: "Războiul nu a fost alegerea Ucrainei"

Poroşenko, după întâlnirea cu Merkel: "Războiul nu a fost alegerea Ucrainei"

de Agerpres    |    23 Aug 2014   •   16:43
Poroşenko, după întâlnirea cu Merkel: "Războiul nu a fost alegerea Ucrainei"

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat sâmbătă că războiul nu este opţiunea ucrainenilor şi că le-a fost impus din afară, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la părţile implicate în conflict să ajungă la un armistiţiu real în estul ţării, unde rebelii proruşi se luptă cu forţele guvernamentale, transmit DPA şi Reuters.

"Războiul nu a fost alegerea noastră. El ne-a fost impus din afară", le-a spus Poroşenko ziariştilor, după întâlnirea pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită de-o zi la Kiev.

Potrivit Reuters, Poroşenko a spus că Ucraina şi Uniunea Europeană şi-au coordonat şi pus de acord poziţia pe care o vor avea la 26 august la reuniunea de la Minsk, în Belarus, la care va participa şi preşedintele rus Vladimir Putin. El a confirmat totodată că în septembrie va convoca parlamentul pentru a ratifica acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. El a mai spus că Ucraina va conlucra cu Europa pentru a face tot ceea ce este cu putinţă pentru a obţine pacea, dar nu cu preţul suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei. Preşedintele ucrainean şi-a exprimat convingerea că va fi din nou pace în estul ţării imediat ce 'mercenarii străini' înarmaţi vor fi eliminaţi.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că 'integritatea teritorială' a Ucrainei este obiectivul politicii externe germane şi a anunţat totodată măsuri financiare menite să ajute sectoarele energetic şi al alimentării cu apă din Ucraina şi să îmbunătăţească situaţia refugiaţilor.

Cancelarul german a pledat pentru un acord de încetare a focului complet în Ucraina şi a insistat ca Moscova să se implice în planul de pace alături de Kiev, apreciind că succesul nu este posibil dacă doar o singură parte este interesată de soluţia diplomatică. "E nevoie de ambele părţi pentru a avea succes. Nu se poate obţine pacea pe cont propriu. Sper ca discuţiile cu Rusia să ducă la rezultate", a spus Merkel. 

×
Subiecte în articol: angela merkel Petro Porosenko ucraina