x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Poroşenko: Rusia ar putea "cuceri" nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european, inclusiv Bucureştiul

Poroşenko: Rusia ar putea "cuceri" nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european, inclusiv Bucureştiul

06 Sep 2014   •   15:25
Poroşenko: Rusia ar putea "cuceri" nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european, inclusiv Bucureştiul
Sursa foto: Facebook

Rusia ar putea "cuceri" nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european dacă întreaga lume nu se va solidariza cu Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, informează Unian.ua, citată de Agerpres. Comentând afirmaţiile pe care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-ar fi făcut într-o discuţie la telefon cu şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, potrivit cărora armata rusă ar putea, dacă ar dori, să 'cucerească' Kievul în numai două săptămâni, Poroşenko a spus: "Armata Federaţiei Ruse numără 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiaşi logici în care Federaţia Rusă poate "cuceri Kievul", Rusia ar putea cuceri şi Varşovia, Vilnius, Riga, Bucureştiul, orice alt oraş, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina".

"Dacă nu vom schimba actuala stare de lucruri, care este una tristă, aşa şi se va întâmpla, nu există dubii", a atenţionat liderul ucrainean.

De asemenea, Poroşenko a subliniat că este pentru prima dată când ţările membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) i-au propus Kievului furnizarea de arme de înalte precizie, nu pentru ca Ucraina să poate învinge în acest război, ci pentru a crea pe teritoriul ucrainean un sistem de securitate european, pentru că, a adăugat el, "acesta nu este doar războiul Ucrainei".

Întrebat ce ţări în mod concret i-au oferit Ucrainei armament, Poroşenko a răspuns: "Aceasta este o informaţie confidenţială".

"Nimeni nu-şi face niciun fel de iluzii că soldaţi ai NATO ar putea, măcar teoretic, să lupte pe teritoriul Ucrainei, apărând democraţia şi securitatea ucrainene. Noi mizăm pe forţele proprii, însă avem o nevoie vitală de ajutor financiar şi de tehnică militară", a mai spus Petro Poroşenko.

×