x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Portugalia va fi supravegheată INTENS de UE și FMI, "cel puţin 20 de ani de-acum încolo"

Portugalia va fi supravegheată INTENS de UE și FMI, "cel puţin 20 de ani de-acum încolo"

08 Mar 2014   •   17:20
Portugalia va fi supravegheată INTENS de UE și FMI, "cel puţin 20 de ani de-acum încolo"
Sursa foto: Portugalia va fi supravegheată INTENS de UE și FMI, "cel puţin 20 de ani de-acum încolo"

Portugalia va fi supusă unei intense supravegheri din partea UE şi a FMI cel puţin 20 de ani de-acum încolo, când se prevede că va restitui 75 % din suma care i-a fost acordată pentru salvarea sa financiară, informează sâmbătă EFE.

Este ceea ce notează preşedintele portughez, Aníbal Cavaco Silva, în prefaţa unei cărţi care reuneşte discursurile pronunţate în 2013 şi din care revista Expresso a publicat un extras. Preşedintele lusitan a eliminat astfel ipoteza ca 'ţara să înceteze să mai fie supusă unei supravegheri întărite', iar politicile sale să nu mai fie 'monitorizate' după ce se va încheia programul de asistenţă financiară, care se prevede să se termine la jumătatea lunii mai.

Începând din iunie, Portugalia nu va mai primi alte fonduri din împrumutul internaţional de 78 de miliarde de euro, care i-a fost acordat în 2011, în schimbul unui program sever de restructurare aplicat de la această dată. Controlul UE şi al FMI va dispărea, potrivit lui Cavaco Silva, începând din 2035, când se prevede că ţara a restituit deja 75 % din acest împrumut.

"Este o iluzie să credem că exigenţele de rigoare bugetară în Portugalia vor înceta după jumătatea anului 2014, odată cu încheierea actualului program de restructurare", conchide şeful statului portughez.

×