x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PREMIERĂ în ISTORIA SPAŢIALĂ. Robotul Philae asolizează pe o cometă - LIVE VIDEO

PREMIERĂ în ISTORIA SPAŢIALĂ. Robotul Philae asolizează pe o cometă - LIVE VIDEO

12 Noi 2014   •   17:50
 PREMIERĂ în ISTORIA SPAŢIALĂ. Robotul Philae asolizează pe o cometă - LIVE VIDEO


Locul de pe cometa Ciuriumov-Gherasimenko pe care sonda spaţială europeană Rosetta va încerca să aşeze micul robot Philae are de acum un nume: Agilkia, conform unui mesaj postat pe contul de Twitter al misiunii Rosetta, preluat de AFP şi bbc.com.

Numele Agilkia a fost ales în urma unui concurs organizat de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), cu sediul la Paris, şi agenţiile spaţiale germană, franceză şi italiană. Ca şi Rosetta şi Philae, Agilkia se referă tot la Egipt.

Agilkia este o insulă pe Nil, pe care au fost strămutate în anii 1970 templele de pe insula Philae, ameninţate de ape după construirea barajului de la Assuan, iar Rosetta este numele pietrei care i-a permis lui Champollion să descifreze hieroglifele, la începutul secolului al XIX-lea. Pe insula Philae a fost descoperit un obelisc pe care era inscripţionat acelaşi text în hieroglife şi în greacă, text care a ajutat la descifrarea stelei egiptene de la Rosetta.

Numele de Agilkia a fost propus de peste 150 de participanţi la concurs, din cele circa 8.000 propuneri venite din 135 de ţări. 'Alegerea a fost foarte dificilă', a spus Felix Huber de la agenţia spaţială germană. Fiecare participant şi-a însoţit propunerea cu un scurt eseu, iar cel care a impresionat cel mai mult Comitetul ESA a fost francezul Alexandre Brouste, desemnat câştigător al competiţiei. El va fi invitat pe 12 noiembrie la Centrul European pentru Operaţiuni Spaţiale (ESOC) al ESA de la Darmstadt (Germania), de unde va urmări în direct asolizarea robotului Philae pe cometă.

Când Philae va asoliza, Rosetta se va afla la circa 580 milioane de km de Pământ, iar operaţiunea va dura în jur de şapte ore.

×