x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul australian condamnă neonaziștii, după arestarea unui grup „deghizat”

Premierul australian condamnă neonaziștii, după arestarea unui grup „deghizat”

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2024   •   22:00
Premierul australian condamnă neonaziștii, după arestarea unui grup „deghizat”
Sursa foto: Hepta

Prim-ministrul australian, Anthony Albanese, a condamnat sâmbătă activitatea neonazistă internă, după ce un grup îmbrăcat în negru a fost arestat de ziua națională, în cadrul căreia au avut loc mitinguri de susținere a populației indigene, scrie Reuters.

Poliția a anunțat vineri noaptea, de Ziua Australiei, că a arestat șase persoane și a emis altor 55 de notificări de încălcare a legii pentru comportament ofensator într-o gară din Sydney, capitala statului New South Wales.

Grupul era „puternic deghizat”, a precizat poliția.

„Am fost îngrozit”, a declarat Albanese reporterilor din orașul Orange, la aproximativ 203 kilometri de Sydney, când a fost întrebat sâmbătă despre grup.

„Nu vreau să văd oameni cu cagule, îmbrăcați în negru din cap până în picioare, care sunt implicați în activități neonaziste în această țară”, a spus Albanese.

O astfel de activitate „este condamnată pe bună dreptate de toți oamenii decenți”, a spus el, adăugând că Australia a înregistrat o creștere a neonazismului.

Ziua Australiei comemorează ziua în care Marea Britanie a înființat New South Wales ca o colonie penală, dar mulți indigeni australieni o resping ca marcând începutul nedreptăților suferite de la colonizarea europeană.

Vineri, mii de oameni s-au adunat la evenimentele „Invasion Day” din capitalele statelor, susținând comunitatea indigenă, mulți dintre ei dorind să renunțe la sărbători sau să mute data.

La începutul acestei luni, în Australia au intrat în vigoare noi legi care interzic salutul nazist și afișarea sau vânzarea de simboluri asociate cu grupuri teroriste, ca răspuns la mai multe incidente antisemite în urma războiului dintre Israel și Gaza.

La momentul respectiv, guvernul laburist de centru-stânga a declarat că legile au trimis un mesaj clar că în Australia nu este loc pentru cei care glorifică Holocaustul sau actele teroriste.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Anthony Albanese neonazisti