x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ceh Andrej Babis compară Europa cu „satul lui Asterix și Obelix”

Premierul ceh Andrej Babis compară Europa cu „satul lui Asterix și Obelix”

27 Oct 2018   •   19:30
Premierul ceh Andrej Babis compară Europa cu „satul lui Asterix și Obelix”

Europa "este ca satul lui Asterix şi Obelix" care trebuie "apărat la frontierele sale naturale", a declarat sâmbătă premierul ceh Andrej Babis, referitor la migranţi, în timpul unei vizite alături de preşedintele francez Emmanuel Macron la un muzeu din Praga, relatează AFP. 

Andrej Babis a reamintit refuzul Cehiei de a găzdui migranţi, cu excepţia celor cu un contract de muncă. Cu toate acestea, el s-a declarat gata să contribuie la protejarea frontierelor Europei, despre care Emmanuel Macron a afirmat că este "un pas înainte". 

"Republica Cehă are una dintre cele mai mici rate de şomaj din Europa", a spus Babis în limba franceză. "Toţi cei care vin în Cehia au un contract de muncă. Trebuie să puneţi în aplicare acelaşi sistem în Europa", a mai spus şeful guvernului ceh. 

"Întotdeauna am spus, este ca satul lui Asterix şi Obelix, satul galez. Europa trebuie apărată la frontierele sale naturale", a spus el după o plimbare pe podul Carol cu preşedintele francez. 

"Suntem gata să creştem efortul nostru de solidaritate, să trimitem soldaţi, poliţişti, bani şi ne vom intensifica participarea", a mai spus el. 

Declarându-se "un mare prieten al Franţei", unde şi-a petrecut o mare parte din copilărie, Andrej Babis a afirmat că intenţionează să se retragă acolo la bătrâneţe. 

La sfârşitul turneului său de două zile în Slovacia şi Cehia, Emmanuel Macron le-a declarat jurnaliştilor că în ceea ce priveşte problema migranţilor, "lucrurile merg înainte". "Cred că conceptul de solidaritate obligatorie este un concept bun şi sper că vom avea rezultate", a declarat Macron.

AGERPRES

×