x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul ungar vine la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos)

Premierul ungar vine la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos)

04 Iul 2014   •   12:18
Premierul ungar vine la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va participa la cea de-a 25-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos), alături de europarlamentarul Laszlo Tokes.

La ediţia specială din acest an, a 25-a, vor fi dezbătute teme precum autonomia şi relaţiile româno-maghiare, relatează mno.hu.
Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), Sándor Krisztina, coordonatorul programului politic al manifestării, a declarat că au fost invitaţi şi politicieni maghiari din Bazinul Carpatic, dar şi lideri ai partidelor maghiare din România.

"Premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent sâmbătă, 26 iulie. De asemenea, vor mai fi prezenţi, printre alţii, şi secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, dar şi politicieni maghiari din Bazinul Carpatic. Am invitat şi politicieni maghiari din România, cum sunt liderul UDMR, Kelemen Hunor, sau cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar şi oameni politici din Catalonia şi Tirolul de Sud. Vor fi mese rotunde în care se va discuta despre subiectul autonomiei şi relaţiile româno-maghiare”, a spus Sándor.

Potrivit acesteia, s-au trimis invitaţii şi politicienilor români, dar organizatorii nu contează prea mult pe prezenţa lor, în condiţiile în care, în anii în care au loc alegeri în România, "ei nu prea vin la Tuşnad pentru că nu este în interesul lor”.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad va avea loc în perioada 22-27 iulie şi este organizată de CNMT şi Fundaţia ”Pro Minoritate”.

Anul trecut, Viktor Orban a oferit celor peste 2.000 de simpatizanţi prezenţi la Tusvanyos o cuvântare cu un pronunţat caracter electoral, în perspectiva legislativelor din Ungaria, la care aveau drept de vot şi etnicii maghiari din România şi pe care partidul său, FIDESZ, le-a câştigat fără drept de apel.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a rostit celebrul discurs în care i-a adresat solicitarea lui Viktor Orban de a oferi protectorat Transilvaniei, “cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. Europarlamentarul a criticat atunci UDMR, despre care a spus că a abandonat cauza autonomiei.
 

×