x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa liberă prinde puteri în Republica Moldova

Presa liberă prinde puteri în Republica Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    17 Feb 2010   •   00:00

Presa liberă din Republica Moldova îşi reintră în drepturi! Campaniile de presă încep să aibă efect, pentru că în sfârşit guvernanţii reacţionează la abuzurile dezvăluite în mass-media. Astăzi, bimiliardarul Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui comunist, a fost citat la Centrul Anticorupţie. Marţi, magistratul care i-a numit pe ziarişti "câini turbaţi" şi-a cerut scuze, dar oricum urmează a fi demis.Ziariştii basarabeni au obţinut prima lor mică victorie! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnalişti "câini turbaţi periculoşi pentru societate", a recunoscut că fraza pe care a pronunţat-o este una "nefericită" şi şi-a cerut scuze de la cei care au asimilat-o drept ofensă. Oricum, noul preşedinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Roşca, precum şi premierul Vlad Filat i-au cerut lui Muruianu să-şi prezinte demisia. "Afirmaţia lui Muruianu demonstrează atitudinea unui grup care, din păcate, are încă putere de decizie în ţara noastră. Aceste porniri trebuie sancţionate fără echivoc. Nu cred că această situaţie poate fi finalizată cu o mustrare aspră sau mai puţin aspră", a menţionat premierul Filat.

Tot ca reacţie la criticile apărute în presă, doi dintre judecătorii care au acceptat să judece la comandă tinerii în comisariatele de poliţie după protestele violente din aprilie 2009 au fost deja demişi. La 5 martie, Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii se va pronunţa asupra cazului judecătorului Dorin Popovici care, de asemenea, a semnat sentinţe împotriva tinerilor în acele zile. Oxana Radu, arestată de poliţie în maxi-taxi, a fost trimisă în puşcărie de către judecătorul Popovici într-un proces în care a reuşit să-şi pronunţe doar numele. "Percheziţia corporală a fost efectuată de un poliţist în prezenţa unei doamne. Când poliţistul ne-a ordonat să ne dezbrăcăm până la piele, ea râdea satisfăcător. Făcea glume pe seama noastră: «Dacă ţi-e frig - fă nişte aşezări!». Am avut noroc că am fost aduse cu maxi-taxi-ul până în curtea comisariatului. Dar alte fete au fost prinse pe stradă şi aruncate în portbagaje. Se temeau să nu cadă. Erau lovite, vinete. A doua zi, am fost conduse la etaj. Ni s-a ordonat să stăm în linişte cu faţa la perete şi doar când se auzea «Următorul!» intram în acel cabinet. Acolo judecătorul m-a întrebat cum mă numesc. I-am răspuns că sunt Oxana Radu. El a surâs şi a spus: «Cinci zile. Următorul!», ne-a mărturisit Oxana Radu.

Tot datorită dezvăluirilor apărute în presă, bimiliardarul Oleg Voronin, care are afaceri şi în România, a fost invitat miercuri pentru explicaţii la Centrul Anticorupţie. Ofiţerii Centrului vor să afle de unde a luat fiul ex-preşedintelui Vladimir Voronin 67 milioane de lei moldoveneşti (echivalentul a aproape 4 milioane de euro) pe care i-a cheltuit pentru mărfuri şi servicii în afara Republicii Moldova în anii 2008 şi 2009. Un comunicat al Centrului Anticorupţie menţionează că există discordanţe evidente între veniturile declarate de Oleg Voronin şi cheltuielile efectuate de acesta. Oleg Voronin a anunţat astăzi telefonic ofiţerul care investighează cazul că nu se va prezenta la audieri, deoarece se află în afară, în Austria. Recent, o publicaţie de la Chişinău a scris că omul de afaceri Oleg Voronin ar fi cheltuit, timp de 16 luni, din cardurile proprii, 8 milioane de dolari.

Şi liderul creştin-democrat Iurie Roşca a revenit în atenţia procurorilor. El este cercetat pentru că acum câţiva ani ar fi bătut un poliţist şi riscă cinci ani de închisoare. Roşca susţine că reanimarea dosarului reprezintă o răfuială politică a actualei guvernări şi ameninţă cu proteste stradale.

×
Subiecte în articol: externe