x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presa oficială din China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă

Presa oficială din China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă

05 Mai 2020   •   15:53
Presa oficială din China respinge acuzaţiile SUA privind răspândirea coronavirusului din neglijenţă

Presa oficială din China a respins, marţi, acuzaţiile Administraţiei Donald Trump, care suspectează că, deşi virusul este natural, ar fi putut fi răspândit accidental dintr-un laborator din Wuhan, unde erau efectuate cercetări pe tipuri de coronavirus.

Reacţia Beijingului intervine după ce preşedintele SUA, Donald Trump, şi secretarul de Stat, Mike Pompeo, au sugerat că epidemia ar fi putut fi răspândită accidental dintr-un laborator din Wuhan, chiar dacă virusul nu a fost creat în acel laborator.

"Acuzaţiile sunt lipsite de fundament. Adevărul este că Mike Pompeo nu are nicio dovadă. Dacă Washingtonul are dovezi solide, trebuie să permită institutelor şi oamenilor de ştiinţă să le examineze şi să le verifice. Scopul Administraţiei Trump este să câştige alegerile", anunţă Partidul Comunist chinez într-un editorial publicat în cotidianul Global Times.

Donald Trump a speculat că Beijingul ar fi răspândit virusul din cauza unei "erori" oribile. Agenţiile de informaţii din SUA analizează ipoteza lansată de preşedinte şi de consilierii acestuia că epidemia ar fi izbucnit în urma unui accident într-un laborator din China. Serviciile de informaţii americane au stabilit clar că virusul nu a fost creat în laborator, verificând doar dacă a fost răspândit din acel institut, unde existau mostre pentru pentru cercetări.

Mike Pompeo, secretarul de Stat american, a declarat la ABC că nu există motive care să indice faptul că virusul ar fi fost răspândit deliberat. Dar "să ne amintim, China a mai infectat lumea în trecut, se ştie că au mai avut laboratoare sub standarde. Nu este prima dată când lumea este expusă unui virus din cauza deficienţelor dintr-un laborator din China. Astfel, în timp ce comunitatea serviciilor de informaţii continuă să îşi facă treaba, trebuie să continue acest lucru, să verifice pentru a fi siguri, vă pot spune că există dovezi semnificative că actuala criză provine din acel laborator din Wuhan", a precizat Mike Pompeo.

Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA a transmis că agenţiile secrete "sunt de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic". "Întreagă comunitate de informaţii a furnizat în mod consecvent susţinere esenţială decidenţilor politici din SUA şi persoanelor care au responsabilităţi în gestionarea virusului Covid-19, care provine din China. Comunitatea de informaţii este de acord cu largul consens ştiinţific că virusul Covid-19 nu a fost creat de oameni şi nu este modificat genetic. Aşa cum procedăm în toate cazurile, experţii comunităţii de informaţii reacţionează prin suplimentarea resurselor şi prin oferirea de informaţii critice pe teme vitale pentru securitatea naţională a SUA. "Comunitatea de informaţii va continua să examineze riguros informaţiile care apar şi datele colectate de servicii pentru a stabili dacă epidemia a izbucnit prin contactul cu animale infectate sau a fost rezultatul unui accident într-un laborator din Wuhan", a precizat Biroul directorului Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA.

China a obstrucţionat deliberat difuzarea de informaţii sau a distrus dovezi despre epidemia de coronavirus, în ceea ce este un "asalt deliberat asupra transparenţei internaţionale", cu efectul pierderii a zeci de mii de vieţi omeneşti, arată un raport elaborat de serviciile de informaţii ale alianţei "Cinci Ochi" ("Five Eyes"), din care fac parte SUA, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China sua coronavirus