x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele afgan îi îndeamnă pe liderii religioşi musulmani să lupte împotriva atentatelor teroriste

Preşedintele afgan îi îndeamnă pe liderii religioşi musulmani să lupte împotriva atentatelor teroriste

de Agerpres    |    14 Dec 2014   •   12:25

Preşedintele afgan Ashraf Ghani i-a îndemnat duminică pe liderii religioşi musulmani să lupte împotriva violenţelor ucigaşe ale talibanilor, care se înteţesc într-un context în care misiunea NATO din Afganistan se apropie de sfârşit, informează AFP.

"Aceste acţiuni nu sunt acceptabile. Ele nu sunt islamice, nu sunt umane", a declarat preşedintele Ghani în cadrul unei reuniuni pentru celebrarea Drepturilor Omului. "Societatea noastră trebuie să se ridice împotriva acestei situaţii. Le cer în special liderilor religioşi (ulema), şefilor de triburi şi ai societăţii civile să declare cu voce tare că aceasta nu este acceptabil. Societatea trebuie să spună în mod hotărât: Ajunge! Aceasta nu poate fi acceptat", a îndemnat Ghani.

De asemenea, preşedintele afgan şi-a exprimat convingerea că "Afganistanul, care există de peste 5.000 de ani, va exista alţi 5.000 de ani" şi "nimeni nu va putea să-i dezbine pe afgani".

De mai multe săptămâni, Afganistanul este în mod regulat scena unor atentate teroriste, ce vizează forţele NATO dar şi armata afgană, rezidenţi străini şi clădiri guvernamentale, dar care fac de asemenea numeroase victime civile.

Cea mai mare parte a forţelor NATO prezente în Afganistan, care au numărat până acum 130.000 de militari, trebuie să părăsească această ţară la sfârşitul lui decembrie, după 13 luni de luptă nu tocmai fructuoasă împotriva insurecţiei talibane. Cel mult 12.500 de soldaţi ai NATO vor rămâne la faţa locului, pentru a forma armata şi forţele de poliţie afgane.

Washingtonul a dat asigurări că Afganistanul nu va avea aceeaşi soartă ca Irakul, unde armata naţională antrenată de SUA a fost distrusă de jihadiştii grupării Statul Islamic. Însă responsabilii afgani sunt îngrijoraţi de faptul că forţele de securitate ale ţării vor trebui să se confrunte cu insurgenţii de unele singure. De altfel, soldaţii şi poliţiştii afgani au plătit deja un greu tribut: 4.600 dintre ei au fost ucişi în primele zece luni ale lui 2014

×