x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Președintele columbian a vrut să mă asasineze!” Dictatorul venezuelean face acuzații incendiare

„Președintele columbian a vrut să mă asasineze!” Dictatorul venezuelean face acuzații incendiare

de Şerban Mihăilă    |    11 Dec 2020   •   08:14
„Președintele columbian a vrut să mă asasineze!” Dictatorul venezuelean face acuzații incendiare

Dictatorul socialist venezuelean Nicolas Maduro l-a acuzat pe președintele columbian Ivan Duque că a încercat să-l asasineze, în timpul alegerilor legislative de duminica trecută, atunci când liderul de la Caracas a reușit să preia frâiele ultimei instituţii care îi scăpase de sub control, parlamentul, în urma unui scrutin fraudulos, marcat de un absenteism de peste 80 la sută. 

 

„Echipa mea de securitate mi-a recomandat să schimb secția de votare... Ivan Duque a participat la planul prin care s-a încercat asasinarea mea în ziua alegerilor! Acesta este adevărul!”, a tunat Maduro, citat de EFE, în timpul unui discurs televizat, rostit la jumătatea acestei săptămâni. „Duque este președintele columbian care urăște Venezuela cel mai mult!”, a adăugat șeful regimului de la Caracas, fără a prezenta nicio dovadă în sprijinul acuzației sale.

„Zilnic, el primește o informare cu ce zic și ce fac și, în fiecare zi, vorbește despre mine și Venezuela. Are o atracție ca în filme. Desigur, în filme, protagoniștii se îndrăgostesc. El nu cred că mă iubește, ci mă urăște de moarte. Duque guvernează mai mult contra Venezuelei, decât pentru Columbia!”, a continuat Maduro, precizând că liderul de la Bogota a pregătit o armată de 1.000 de „mercenari” pentru a ataca teritoriul venezuelean.

După cum remarcă EFE, de când a venit la putere în locul fostului dictator socialist Hugo Chavez, în 2013, Maduro a pretins de peste 40 de ori că a fost ținta unor asasinate. Deși a arătat de cele mai multe ori cu degetul spre Statele Unite atunci când a făcut aceste acuzații, Maduro a învinuit tot mai mult Columbia de faptul că este un „complice ascultător” al Washingtonului. De altfel, nu este prima oară când Maduro îl acuză personal pe Duque de o tentativă eșuată de atentat. Și atunci, și acum, guvernul columbian a respins ferm aceste acuzații.

În urmă cu numai trei luni, Maduro îl acuzase din nou pe președintele Donald Trump că a aprobat un „alt plan” pentru asasinarea sa. „Ascultați-mă, nu exagerez! Trump a aprobat uciderea mea!”, a spus Maduro în septembrie, amintește „Breitbart”. Același Maduro, apărat permanent de mercenari cubanezi și de Forțele Speciale de Acțiune ale Poliției Naționale Bolivariene, susținuse și anul trecut că SUA și Columbia au încercat să-l lichideze, la fel ca și în 2018. Mai mult, nici relațiile cu noua administrație de la Washington nu se anunță foarte cordiale pentru Maduro. În 2015, când președintele-ales al SUA, Joe Biden, ocupa funcția de vicepreședinte în administrația Obama, acesta a fost acuzat personal de Maduro că ar fi conspirat în vederea asasinării sale. 

 

Alegeri fraudate

 

În mod sistematic, acuzațiile lui Maduro vin fie după justificări oferite de liderul de la Caracas pentru distrugerea economică a țării, fie după fraudarea unor alegeri. De data aceasta este vorba despre scrutinul legislativ din 6 decembrie, considerat atât de comunitatea internațională, cât și de venezueleni o mascaradă de prost gust. Înaintea acestor alegeri, Maduro a ordonat îndepărtarea liderilor principalelor partide din opoziție, înlocuiți cu aliați ai socialiștilor. De asemenea, el a plasat în Consiliul Electoral Național, care contabilizează voturile, o armată de oameni loiali. Maduro a preluat astfel frâiele ultimei instituţii care îi scăpase de sub control, parlamentul. La alegerile legislative din 2015, când opoziţia a reuşit să întrerupă 15 ani de hegemonie chavistă în parlamentul unicameral de la Caracas, participarea a fost de 71%. Acum, pentru a protesta astfel față de o fraudă previzibilă, peste 80% din electorat, conform „Meganalisis”, a boicotat alegerile, la chemarea opoziției.

 

„Ceea ce se întâmplă azi în Venezuela este o impostură şi o mascaradă, nu sunt alegeri!”

Mike Pompeo, secretar de stat al SUA

×