x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele ales al Guatemalei și adjunctul său, amenințați cu moartea

Președintele ales al Guatemalei și adjunctul său, amenințați cu moartea

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2023   •   07:40
Președintele ales al Guatemalei și adjunctul său, amenințați cu moartea
Sursa foto: Hepta

Comisia interamericană pentru drepturile omului a cerut Guatemalei să ofere mai multă protecție președintelui ales Bernardo Arevalo și vicepreședintelui ales Karin Herrera. Sunt invocate riscuri „grave și urgente” la adresa vieții lor, scrie Reuters.

Într-o declarație, comisia a precizat că amenințările includ două comploturi împotriva vieții politicienilor. În replică, guvernul a declarat că a întărit deja securitatea și a cerut CIDDC să fie „prudentă”.

Candidatul anticorupție Arevalo a câștigat duminică, cu o victorie zdrobitoare, turul doi al alegerilor prezidențiale din Guatemala, după un efort de descalificare a partidului său și de marginalizare a candidaturii sale.

Înainte de turul doi, Arevalo a declarat că se aștepta la încercări de a-l împiedica să preia funcția în cazul în care va câștiga.

IACHR, un organ autonom al Organizației Statelor Americane, cu sediul la Washington, a declarat că a solicitat în mod oficial guvernului guatemalez să ia măsuri de precauție pentru a proteja viețile lui Arevalo și Herrera.

Comisia a citat două planuri împotriva vieților lui Arevalo și Herrera, inclusiv unul care a fost alertat de procurorii guatemalezi, fără a oferi mai multe detalii.

CIDDC, observând că autoritățile guatemaleze le-au spus că Arevalo și Herrera au un „sistem de protecție extins” pe care statul l-a întărit, a cerut guvernului să raporteze acțiunile pe care le-a întreprins pentru a investiga amenințările.

Guvernul, într-o declarație, a afirmat că a oferit „toate măsurile de protecție necesare”.

„Comisia trebuie să vorbească întotdeauna în mod obiectiv și să garanteze imparțialitatea din cauza consecințelor unor declarații nefondate”, a declarat guvernul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: guatemala amenințare moarte