x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Parlamentului de la Simferopol susţine că referendumul din 30 martie va schimba statutul Crimeii

Preşedintele Parlamentului de la Simferopol susţine că referendumul din 30 martie va schimba statutul Crimeii

de Agerpres    |    02 Mar 2014   •   16:48

Preşedintele Parlamentului de la Simferopol, Vladimir Konstantinov, a anunţat că, la referendumul convocat pe 30 martie în Crimeea, populaţia va fi întrebată dacă doreşte ca această republică autonomă a Ucrainei să obţină 'statut statal', relatează agenţia EFE.

'Vom supune votului chestiunea schimbării statutului de autonomie al Crimeii (...). Iar pe această bază intenţionăm să construim relaţii cu puterea centrală pe principii contractuale', a declarat Konstantinov, la o conferinţă de presă desfăşurată duminică la Simferopol, capitala Crimeii.

Totodată, el a precizat că legislativul de la Simferopol 'nu recunoaşte noile autorităţi de la Kiev' şi, în opinia sa, preşedintele 'legitim' al Ucrainei este în continuare Viktor Ianukovici, cel care a fost nevoit să fugă pe 22 februarie din Kiev pentru a nu ajunge în mâinile protestatarilor şicare acum se află sub protecţia Rusiei.

Parlamentul local din Crimeea a decis pe 27 februarie să convoace pentru 25 mai un referendum pentru 'extinderea autonomiei' acestei republici din componenţa Ucrainei . Data a fost devansată sâmbătă de premieul pro-rus Serghei Axionov pentru 30 martie. Conform legislativului de la Simferopol, întrebarea ce ar trebui supusă votului este: 'Sprijiniţi autodeterminarea Crimeii în cadrul Ucrainei pe baza acordurilor şi tratatelor internaţionale?'

×
Subiecte în articol: criza ucraina