x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele parlamentului din Georgia şi-a anunţat demisia, după o noapte de manifestaţii

Preşedintele parlamentului din Georgia şi-a anunţat demisia, după o noapte de manifestaţii

21 Iun 2019   •   16:38
Preşedintele parlamentului din Georgia şi-a anunţat demisia, după o noapte de manifestaţii

Preşedintele Parlamentului din Georgia şi-a anunţat vineri demisia, după ciocnirile violente nocturne, soldate cu peste 200 de răniţi, dintre poliţie şi manifestanţi care protestau împotriva intervenţiei unui deputat rus în legislativul acestei foste republici sovietice din Caucaz, relatează AFP.

"Decizia lui Irakli Kobahidze de a-şi părăsi postul este o probă a marelui nivel de responsabilitate fixat de partidul nostru" şi "nu o concesie la solicitările iresponsabile ale partidelor de opoziţie", a spus într-o conferinţă de presă Kaha Kaladze, secretar general al partidului aflat la putere, 'Visul Georgian'.

Aproape 10.000 de manifestanţi s-au adunat joi în faţa parlamentului pentru a protesta împotriva intervenţiei, de la tribuna preşedintelui, a unui deputat al Partidului Comunist din Rusia, Serghei Gavrilov. Prezenţa sa în parlament, în cadrul unei reuniuni internaţionale a ortodoxiei, a şocat, într-o ţară în care mulţi consideră Rusia drept putere care a ocupat o parte din teritoriu.

Protestele au fost marcate de ciocniri care au făcut 240 de răniţi, dintre care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti, conform autorităţilor. Ele au fost fost condamnate de Kremlin drept o "provocare rusofobă".

Aceste reacţii reflectă relaţiile fragile dintre cele două ţări la aproape 30 de ani de la căderea URSS şi la peste zece ani de la 'războiul fulger' pe care l-au avut în vara lui 2018. Acest conflict s-a terminat prin recunoaşterea de către Moscova a "independenţei" a două regiuni separatiste georgiene.

Opoziţia le-a cerut susţinătorilor săi să iasă din nou în stradă la Tbilisi vineri seară, solicitând organizarea de alegeri legislative anticipate şi demisia ministrului de interne.

AGERPRES

×