x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Biden a discutat cu experții în securitate națională ai SUA despre balonul chinezesc

Președintele Biden a discutat cu experții în securitate națională ai SUA despre balonul chinezesc

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   08:40
Președintele Biden a discutat cu experții în securitate națională ai SUA despre balonul chinezesc
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA, Joe Biden, este informat în mod constant despre balonul chinezesc, suspectat de spionaj, care zboară deasupra teritoriului american. De asemenea, Biden a discutat problema cu experții în securitate națională ai SUA.

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat în mod constant cu privire la balonul suspect care plutește deasupra SUA, inclusiv prin convorbiri cu membri ai echipei de securitate națională, potrivit unui înalt oficial al administrației, citat de CNN.

Experții au întocmit mai multe variante de răspuns la solicitarea președintelui. Acestea au fost actualizate pe măsură ce situația a evoluat, a declarat oficialul, precizând că nu s-a renunțat la nicio variantă. Biden și membrii echipei de securitate națională au discutat inclusiv despre doborârea balonului, a precizat oficialul.

Anterior, armata a recomandat să nu se doboare balonul din cauza riscului de cădere a resturilor, dar situația s-ar putea schimba pe măsură ce balonul se îndreaptă spre Coasta de Est.

Balonul a adâncit tensiunile dintre SUA și China. Secretarul de stat Anthony Blinken care urma să viziteze China duminică și luni și-a amânat vizita. Demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA. Oficialul a adăugat că Washingtonul intenționează să mențină „linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind „o încălcare clară" a suveranității SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziția Chinei cu privire la scopul balonului și își mențin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, au susținut chinezii. Este vorba despre un „dirijabil civil" care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceștia. Declarația a apărut după ce mai mulți oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine". Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenționată" a balonului în spațiul aerian al SUA.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

(sursa: Mediafax)

×