x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Ucrainei îşi revizuieşte strategia militară pentru conflictul din estul ţării

Preşedintele Ucrainei îşi revizuieşte strategia militară pentru conflictul din estul ţării

de Agerpres    |    18 Aug 2014   •   22:30
Preşedintele Ucrainei îşi revizuieşte strategia militară pentru conflictul din estul ţării

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a iniţiat luni o schimbare în strategia sa militară pentru conflictul din estul ţării. Schimbarea presupune regruparea forţelor militare ucrainene în vederea izolării zonelor aflate sub controlul rebelilor şi tăierea accesului acestora către frontiera rusă.

"Astăzi trebuie să examinăm din nou modalităţile operaţiunii noastre militare, în condiţiile noilor elemente apărute", a declarat Poroşenko, în timpul reuniunii speciale avute cu şefii forţelor de securitate ucrainene.

Preşedintele ucrainean a făcut apel la o 'regrupare de forţe' pentru 'fragmentarea zonei controlate' de insurgenţi şi 'împiedicarea aprovizionării acestora cu arme şi echipamente' pe la frontiera cu Rusia, aflată încă parţial sub controlul separatiştilor.

Până acum, tactica utilizată de comandamentul militar ucrainean consta în încercuirea şi asedierea principalelor bastioane ale insurgenţilor proruşi, cu preţul unor lupte din ce în ce mai sângeroase, atât pentru forţele guvernamentale, cât şi pentru civili. Armata se confruntă cu mari dificultăţi în a intra în oraşe, unde luptele ar putea provoca numeroase victime.

În context, Poroşenko a confirmat informaţiile anunţate de autoproclamatul 'premier' separatist Aleksandr Zaharcenko, care şi-a exprimat vineri satisfacţia în legătură cu faptul cu venirea mai multor blindate şi a 1.200 de soldaţi din Rusia, unde aceştia din urmă au fost instruiţi timp de patru luni. Informaţia a fost dezminţită de Moscova.

"O parte din acest material a fost distrus. Pentru ceea ce rămâne, luăm măsuri ca şi acesta să fie distrus", a afirmat Poroşenko.

Kievul a afirmat săptămâna trecută că a distrus parţial o coloană de blindate care a pătruns pe teritoriul ucrainean, suscitând numeroase reacţii de indignare din partea Occidentului şi o dezminţire ironică din partea Moscovei. 

×
Subiecte în articol: Petro Porosenko ucraina Rusia