x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedinţii trăiesc mai mult! Cel puţin în SUA...

Preşedinţii trăiesc mai mult! Cel puţin în SUA...

de Carmen Plesa    |    07 Dec 2011   •   21:00
Preşedinţii trăiesc mai mult! Cel puţin în SUA...

La putin timp dupa ce isi incep mandatul, deja dau semne ca albesc, iar ridurile lor sunt tot mai adanci. Ei bine, cercetatorii americani ne asi­gura ca nu e cazul sa ne facem griji pentru viata presedintilor SUA. E adevarat, acestia dau semne de imbatranire mai repede decat barbatii de aceeasi varsta. Vestea buna e insa ca parul grizonat si cateva riduri nu au omorat pe nimeni. Ba dimpotriva, cercetatorii ne asigura ca, in ciuda imbatranirii vizibile, sefii de stat americani traiesc sau au trait, in medie, mai mult decat semenii lor nascuti in aceeasi perioada. Secretul? Bunastarea si faptul ca au parte de servicii medicale la cele mai inalte standarde.

Anterior, un alt studiu arata ca, pe perioada mandatului, presedintii SUA imbatranesc de doua ori mai repede decat ceilalti cetateni de sex masculin si aceeasi varsta... Demograful S. Jaz Olshansky, de la Universitatea Illinois, a decis sa vada daca e chiar asa. Studiul sau, publicat ieri in Journal of the American Medical Association, i-a exclus pe cei patru presedinti care au fost asasinati: Abraham Lincoln, John Kennedy, James Garfield si William McKinley. 'Dintre cei 34 de presedinti care au murit din cauze naturale, 23 au trait mai mult decat era de asteptat, avand in vedere imbatranirea accelerata, cu o medie a varstei decesului la 78 de ani, in timp ce (avand in vedere teoria imbatranirii mai rapide) ar fi trebuit sa fie la 67 de ani', scrie Olshansky.

Imbatranirea accelerata inseam­na ca, pentru fiecare zi petrecuta in Bi­roul Oval, un presedinte pierde doua zile, care sunt scazute din durata estimata de viata a barbatilor care aveau aceeasi varsta cu seful statului in momentul in care acesta si-a inceput mandatul. Cu alte cuvinte, un mandat de patru ani i-ar lua unui pre­sedinte american... opt ani din viata. Noul studiu a demonstrat nu nu­mai ca aceasta teorie nu se sustine, dar a mai si aratat ca primii opt sefi de stat americani au trait, in medie, 79,8, si asta in conditiile in care speranta de viata pentru ceilalti barbati nascuti in aceeasi perioada era de sub 40 de ani

×
Subiecte în articol: externe