x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Geanta Dior primită de Prima Doamnă a Coreei de Sud aruncă în haos Guvernul de la Seul

Geanta Dior primită de Prima Doamnă a Coreei de Sud aruncă în haos Guvernul de la Seul

de Vali Deaconescu    |    25 Ian 2024   •   18:45
Geanta Dior primită de Prima Doamnă a Coreei de Sud aruncă în haos Guvernul de la Seul
Sursa foto: Hepta

Controversa privind presupusa primire a unui cadou de lux de către Prima Doamnă a Coreei de Sud, Kim Keon Hee, a aruncat partidul aflat la guvernare, Partidul Puterii Poporului (PPP), în haos.

Imaginile surprinse de o cameră ascunsă și difuzate la sfârșitul anului trecut par să arate un pastor oferind un geantă Christian Dior primei doamne. Analizele sugerează că acest scandal amenință perspectivele partidului Președintelui Yoon Suk Yeol în alegerile din aprilie.

Conform sondajelor, alegătorii doresc o explicație de la președintele Yoon, iar opoziția a folosit problema pentru a-l ataca. Videoclipul, publicat de canalul de YouTube de stânga Voice of Seoul, pare să fi fost filmat în secret de pastorul Choi Jae-young cu o cameră încorporată în ceasul său, potrivit BBC.

Se pare că imagini ilustrează momentul în care Choi cumpără geanta de piele de vițel de culoare albastru-gri, cu un bon fiscal care atestă un cost de 3 milioane de woni (aproximativ 2.200 de dolari). Ulterior, Choi vizitează Covana Contents, o companie din Seul deținută de prima doamnă, unde Kim o întreabă pe pastor: „De ce continui să-mi aduci aceste lucruri?"

Potrivit presei locale, geanta ar fi fost oferită primei doamne în septembrie 2022. Deși videoclipul nu o arată explicit pe doamnă acceptând cadoul, Korea Herald a raportat că biroul prezidențial a confirmat primirea geții și a declarat că aceasta era „gestionată și stocată ca proprietate a guvernului."

Se pare că biroul domnului Yoon are în plan să abordeze problema „la începutul acestei luni", potrivit agenției de știri Yonhap, citând surse neconfirmate.

Un sondaj recent arată că 69% dintre votanții eligibili din țară doresc o explicație de la președinte cu privire la acțiunile soției sale. Un sondaj anterior în decembrie indica faptul că 53% dintre respondenți considerau comportamentul ei inadecvat.

Scandalul izbucnește cu doar trei luni înainte de alegerile legislative din Coreea de Sud. Totodată, ratingurile de aprobare ale domnului Yoon au crescut treptat după o scădere constantă pe parcursul anului precedent.

Analistul politic cu sediul în Seul, Rhee Jong-hoon, a descris situația drept o „bombă politică". „Problemele legate de Kim Keon Hee vor deveni doar mai mari," a declarat el pentru agenția de știri Reuters.

Partidul de opoziție, Partidul Democrat, a profitat și el de această problemă pentru a-l ataca pe Yoon și pe PPP. „Nu are sens ca biroul prezidențial și partidul aflat la guvernare să continue să ignore această problemă și să vorbească de parcă o scuză ar rezolva totul", a declarat liderul său, Hong Ik-pyo.

Legea din Coreea de Sud interzice oficialilor publici și soțiilor acestora să primească cadouri în valoare de mai mult de 1 milion de woni odată, sau un total de 3 milioane de woni într-un an fiscal.

Scandalul a provocat, de asemenea, fisuri în interiorul partidului domnului Yoon. Se spune că președintele a încercat să impună demisia liderului partidului său, Han Dong-hoon, după ce acesta a comentat că controversa „poate fi o problemă de interes public". Potrivit Korea Times, Han a afirmat: „În esență, problema a fost o inscenare planificată cu ajutorul unei camere de spionaj. Cu toate acestea, au existat câteva nereguli în gestionarea chestiunii."

Amândoi par să-și fi îmbunătățit relația, iar Han rămâne în partid. Reacția inițială a domnului Yoon ar putea să fi fost costisitoare din punct de vedere politic, a declarat profesorul de științe politice de la Universitatea Sogang, Kim Jae-chun, pentru The Straits Times. "Este posibil ca el să fi spus, într-o accesare de mânie, să-i spună șefului său de cabinet: 'Du-te și rezolvă problema... adică, mai sunt doar 77 de zile până la alegeri (la data de 24 ianuarie)," a spus el.

Han este considerat în mod larg un protejat și un asociat apropiat al lui Yoon și este cotat să fie un candidat prezidențial în 2027.

Săptămâna trecută, s-au aprins scântei și când Kim Kyung-yul, alt lider al PPP, a comparat-o pe prima doamnă cu Marie Antoinette, notorie pentru extravaganțele sale.

Aceasta este cea mai recentă într-o serie de controverse legate de prima doamnă în vârstă de 51 de ani din Coreea de Sud. Opoziția o acuză de mult timp pe doamnă că este implicată în manipularea prețurilor la acțiuni. La începutul acestui an, Yoon a respins un proiect de lege care cerea investigarea soției sale cu privire la aceste acuzații.

Anul trecut, guvernul de la Seul a abandonat un proiect de autostradă în urma acuzațiilor că construcția acestuia ar aduce beneficii financiare familiei Kim prin creșterea prețurilor terenurilor pe care le dețin.

Plagiat, evaziune fiscală și scuze publice - Viața publică a Primei Doamne Kim Keon Hee

În ciuda aparențelor sale elegante și a chipului fără riduri, Kim Keon Hee, actuala Primă Doamnă a Coreei de Sud, a fost în centrul mai multor controverse care au zguduit țara. De la acuzații de plagiat și evaziune fiscală până la corupție bursieră, viața sa a fost umbrită de acuzații care au necesitat chiar și scuze publice televizate pentru inflorirea CV-ului său, potrivit Daily Mail.

Kim Keon Hee, cunoscută ca antreprenor în artă și design, a atras atenția publicului cu un stil de viață extravagant, dar și cu acțiuni care au stârnit critici puternice. Într-un gest neobișnuit, Partidul Democrat de opoziție a propus chiar „Legea Kim Keon Hee" pentru taxarea celor care își falsifică experiențele profesionale.

Într-un moment cheie al vieții sale, Kim Keon Hee s-a căsătorit în 2012 cu actualul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol. Cu toate acestea, nu au reușit să se sustragă de sub ochii publicului, fiind adesea criticați pentru lipsa de transparență în gestionarea conturilor lor financiare.

Controversata Primă Doamnă, deținătoare a unui doctorat în artă, a fost acuzată anul trecut că ar fi plagiat în teza sa de doctorat și în alte lucrări academice. Cu toate acestea, o anchetă de opt luni a universității a scutit-o de orice vină.

În februarie, o instanță a dezvăluit că conturile lui Kim Keon Hee au fost implicate într-un scandal de manipulare a acțiunilor la bursă. Deși tranzacții suspecte au fost efectuate din conturile ei și ale mamei sale, implicația directă a Primei Doamne nu a putut fi confirmată. Președintele Yoon a afirmat că soția sa i-a încredințat gestionarea conturilor altcuiva pentru câteva luni în 2010.

Un alt episod controversat din viața sa a avut loc acum câțiva ani, atunci când apartamentul său dintr-un complex rezidențial a fost confiscat de trei ori pentru neplata taxelor.

În septembrie anul trecut, un cotidian din Coreea de Sud a adus în atenție un alt aspect financiar, dezvăluind că un colier purtat de Kim într-o călătorie cu soțul ei, evaluat la aproximativ 45.000 de dolari, a fost „omis" din declarația de avere. Biroul președintelui a explicat ulterior că bijuteria fusese împrumutată de la o cunoștință, reducând astfel impactul acestui episod asupra reputației Primei Doamne Kim Keon Hee.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×