x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa. Ce spune Rusia

Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa. Ce spune Rusia

01 Aug 2022   •   13:24
Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat din portul Odesa. Ce spune Rusia

Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat, astăzi, din portul Odesa, potrivit acordului cu Federația Rusă de la Istanbul, anunță Ministerul Apărării din Ankara., citat de AFP.

"Nava cargo Razoni sub pavilion panamez, încărcată cu porumb, va părăsi portul Odesa cu destinaţia Liban. Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite", a transmis instituția.

Transportul va intra în strâmtoarea Bosfor marți la prânz, potrivit esimărilor companiei Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.

Oficiali ucraineni au transmis că în porturile de la Marea Neagră se află 17 nave încărcate cu circa 600.000 de tone de cereale. Dintre acestea, 16 nave transportă circa 580.000 de tone. 

Ucraina și Rusia au semnat, separat, la Istanbul un acord de permitere a livrărilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră prin instituirea de culoare securizate. Acordul este valabil 4 luni, cu posibilitate de prelungire automată. Forțele ucrainene nu au deminat zona portului Odesa dar navele vor fi dirijate prin apele teritoriale ale Ucrainei de piloți. Totodată, acestea vor fi excortate de nave de război ucrainene pentru a preîntâmpina eventuale atacuri ale forțelor ruse. 

Ucraina va exporta 25 de milioane de tone, aflat în silozuri.
Navele şi încărcătura vor fi inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul.

Ce spune Rusia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că plecarea primei nave cu cereale ucrainene din portul Odesa s-a desfășurat poptrivit acordului de la Istanbul.

El precizează că reluarea exporturilor de cereale ucrainene este şi "o bună ocazie de a testa eficienţa" înţelegerii încheiate între cele două părți. 

"Să sperăm că acordurile vor fi aplicate de toate părţile şi că mecanismele vor funcţiona eficient", a declara Peskov.

Această navă transportă circa 26.000 de  tone de grâu spre Tripoli. .

 

×
Subiecte în articol: cereale ucraina Odesa