În Statele Unite, raportarea cazurilor de variola maimuței a devenit obligatorie de la 1 august. De asemenea, numărul testărilor a crescut semnificativ în ultima perioadă, astfel că și numărul de cazuri confirmate a explodat, depășind în acest weekend 7.500 de americani infectați, de 10 ori mai mulți față de acum o lună (la data de 6 iulie, în SUA erau 749 de cazuri confirmate cu monkeypox, conform Our World in Data).
Pe fondul acestei evoluții, Departamentul de Sănătate al SUA (HHS) a declarat variola maimuței (monkeypox) o urgență de sănătate publică, o mișcare menită să elibereze fonduri suplimentare și alte resurse pentru a lupta împotriva epidemiei.
„Acest lucru înseamnă că CDC și departamentele de sănătate de stat și locale pot lua măsuri critice mai rapid și pot răspunde mai bine cerințelor acestei epidemii”, a explicat Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), adăugând că această decizie va contribui și la îmbunătățirea disponibilității datelor despre variola maimuței.
„Suntem pregătiți să ducem răspunsul nostru în abordarea acestui virus la nivelul următor și îndemnăm fiecare american să ia în serios variola maimuței”, a declarat Xavier Becerra, ministrul american de sănătate, în cadrul unui briefing care a avut loc la finalul săptămânii trecute.
Potrivit directorului CDC, administrația americană este pregătită să facă 80.000 de teste săptămânal. Totodată, 600.000 de doze de vaccin antivariolic au fost distribuite deja către populație.
Datele recente arată că rata de reproducere a virusului a ajuns la 1,55 în SUA, față de o medie de 1,29 pentru țările non-endemice, și continuă să crească.
Epidemiologul american Eric Feigl-Ding consideră, însă, că această rată este subestimată, din pricina numărului încă scăzut de teste, și estimează că, în realitate, aceasta ar fi cuprinsă între 1,8 și 2,5.
SUA și Spania au aproape jumătate din totalul infectărilor
Și Spania a depășit, în aceste zile, pragul de 5.000 de oameni infectați cu variola maimuței, menținându-se pe locul doi în topul infectărilor cu monkeypox.
De altfel, Statele Unite și Spania au împreună circa 44% din totalul cazurilor la nivel mondial. Cam tot atâtea (46% din total) însumează țările situate pe pozițiile 3 – 10 în topul infectărilor, în timp ce toate celelalte 73 de țări care au confirmat cazuri de variola maimuței au doar 10% din infectări.
Conform datelor colectate pe platforma Monkeypox Tally, după SUA (7.510) și Spania (5.208), statele cu cele mai multe cazuri sunt: Germania (2.887), Marea Britanie (2.768), Franța (2.423), Brazilia (2.004), Olanda (957), Canada (957), Portugalia (710) și Italia (545).
România a ajuns, vineri, la 22 de cazuri, după ce un bărbat din Craiova, șofer la o firmă de transport, a primit diagnosticul de variola maimuței după un test făcut în Germania cu o zi înainte să revină în țară.
Marea Britanie, aproape de vârful epidemiei
În timp ce în SUA focarul de monkeypox e în plin avânt, autoritățile sanitare britanice spun că în Regatul Unit epidemia de variola maimuței ar putea atinge în curând un vârf și că rata de creștere a focarului a încetinit, potrivit medicalxpress.com.
Luna trecută, autoritățile au estimat că focarul se dublează în dimensiuni la fiecare două săptămâni, dar numărul de infecții noi a scăzut în ultima perioadă. Agenția pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie a anunțat într-un comunicat publicat vineri că există „semne timpurii că epidemia este în scădere”. Potrivit reprezentanților Agenției, cea mai recentă analiză a epidemiei „arată că monkeypox continuă să fie transmis în primul rând în rețelele sexuale interconectate de homosexuali, bisexuali sau bărbați care fac sex cu alți bărbați”. Prin urmare, dr. Meera Chand, director în cadrul Agenției pentru Securitate Sanitară, a spus că oricine crede că ar putea avea variola maimuței ar trebui să sară peste întâlnirea cu prietenii, adunările sociale și să evite contactul sexual. Trebuie reamintit faptul că în iunie, autoritățile britanice și-au extins strategia de vaccinare, oferind vaccinuri nu numai lucrătorilor din domeniul sănătății care tratează pacienții cu variola maimuței și contactelor cu risc ridicat ale pacienților, ci și unor bărbați care sunt homosexuali sau bisexuali și au un risc ridicat de a contacta virusul.
Până în prezent, au fost raportate peste 28.000 de cazuri de variola maimuței în aproape 90 de țări, cu o creștere de 19% în ultima săptămână.
Cadrele medicale de la un spital din Israel au solicitat acces la vaccinare împotriva variolei, după ce un medic s-a infectat în timp ce examina un pacient cu monkeypox, în ciuda faptului că purta echipament complet de protecție.