x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul caz din ultimul deceniu de transmitere a gripei aviare la om. Un copil a murit!

Primul caz din ultimul deceniu de transmitere a gripei aviare la om. Un copil a murit!

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2023   •   21:45
Primul caz din ultimul deceniu de transmitere a gripei aviare la om. Un copil a murit!

Un copil din Cambodgia a murit din cauza gripei aviare. Este primul caz din ultimii ani de transmitere de la păsări la om a virusului.

O fată în vârstă de 11 ani din Cambodgia a murit din cauza primului caz uman cunoscut de gripă aviară din ultimii nouă ani, au confirmat autoritățile sanitare din țara asiatică.

Fata din provincia rurală Prey Veng a fost diagnosticată miercuri cu virusul H5N1. Cu o săptămână înainte, ea a început să aibă febră mare, tuse și dureri în gât.

Ministerul Sănătății din Cambodgia a anunțat că tatăl ei a fost și el testat pozitiv. Alte 11 persoane au fost testate însă nu se știu rezultatele.

Ministrul sănătății, Mam Bunheng, a declarat că aceasta a fost prima infecție umană cunoscută cu tulpina H5N1 în Cambodgia din 2014.

Fata a fost dusă la spitalul de copii din capitala Phnom Penh, dar a murit la scurt timp după ce a fost diagnosticată.

Oficialii au colectat mostre de la mai multe păsări moarte din apropierea satului fetei. De asemenea, oficialii din domeniul sănătății au avertizat locuitorii să nu atingă păsările moarte sau bolnave.

Cazurile umane de gripă aviară sunt rare. OMS a înregistrat opt cazuri de infecții cu H5N1 la om începând din 2021, în China, India, Spania, Marea Britanie și SUA.

O nouă tulpină foarte contagioasă a virusului infectează păsările din întreaga lume. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor a declarat pentru BBC că a înregistrat aproape 42 de milioane de cazuri la păsările domestice și sălbatice. Aproape 15 milioane de păsări domestice au murit din cauza bolii, iar alte peste 193 de milioane au fost sacrificate.

Tulpina a infectat și mamifere, cum ar fi nurcile și vidrele. Organizația Mondială a Sănătății a declarat în februarie că virusul „trebuie să fie monitorizat îndeaproape" pentru a vedea dacă suferă mutații într-o formă care se poate transmite la oameni.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tansmitere gripa aviara om