Nigerianul de bani gata care a încercat să comită, de Crăciun, un atentat la bordul unui avion având drept destinaţie SUA ar putea fi doar primul dintr-un număr mare de extremişti pregătiţi să comită în viitorul apropiat astfel de atacuri, avertizează Scotland Yard.
Umar Abdulmutallab, nigerianul care a încercat să arunce în aer o aeronavă ce zbura pe ruta Amsterdam-Detroit, ar face parte dintr-un grup de extremişti musulmani antrenaţi în Yemen pentru a comite astfel de atacuri, scrie The Sun. "Cea mai mare temere este că Abdulmutallab este primul din cei pregătiţi să atace avioane şi să ucidă zeci de mii de persoane", a declarat o sursă din cadrul Scotland Yard pentru publicaţia citată.
"CUIBUL" YEMENIT
Există informaţii că 25 de musulmani născuţi în Marea Britanie se antrenează în prezent în tabere teroriste secrete situate în Yemen şi că tot aici s-ar fi pregătit Umar Abdulmutallab. "Colegii" săi au în jur de 20 de ani, sunt de origine pakistaneză şi somaleză şi provin din Bradford, Luton şi Leytonstone, la est de Londra.
Ei urmează să revină în Marea Britanie la începutul lui 2010 şi să aştepte apoi să primească prin Internet instrucţiuni din partea Al-Qaeda cu privire la momentul comiterii atentatelor. Unii dintre ei au urmat cursurile unor universităţi în domeniul ingineriei sau al informaticii, iar alţii sunt foşti membri ai unor bande de stradă. Cei mai mulţi au fost racolaţi din moschei. Atenţia autorităţilor se concentrează, din nou, asupra unei moschei din estul Londrei, care a fost criticată, de-a lungul timpului, pentru că a găzduit predicatori radicali. De altfel, autorităţile deţin informaţii că Umar Farouk Abdulmutallab a intrat sub influenţa unor grupări extremiste tocmai în urma vizitelor la această moschee.
La 24 decembrie, Abdulmutallab a călătorit din Nigeria la Amsterdam, iar de aici către Detroit, cu un dispozitiv exploziv ataşat de corp. Cu puţin timp înainte ca avionul să aterizeze în Statele Unite, în ziua de Crăciun, se pare că nigerianul a încercat să detoneze dispozitivul sub o pătură, dar a fost oprit. Ieri, tânărul de 23 de ani a fost transferat de la spitalul din Ann Arbor (Michigan), către centrul federal de detenţie din localitatea Milan.
Citește pe Antena3.ro