x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina. A fost condamnat la închisoare pe viață

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina. A fost condamnat la închisoare pe viață

23 Mai 2022   •   13:57
Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina. A fost condamnat la închisoare pe viață
Sursa foto: Hepta

Primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a fost condamnat la închisoare pe viață. Sergentul Vadim Shisjimarin a fost găsit vinovat pentru uciderea unui civil în satul Chupakhivka pe 28 februarie 2022.

El a recunoscut că l-a împușcat pe Oleksandr Shelipov, un localnic de 62 de ani, în localitatea Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei dar a declarat că a acționat la un ordin al superiorului său, scrie bbc.com.

Soția victimei, Kateryna Shelipova, l-a confruntat pe soldat. "Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit  aici? Pentru a ne proteja? De cine? M-ai protejat de soțul meu, pe care l-ai ucis?" a întrebat ea, invocând justificarea președintelui Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei. Soldatul nu a răspuns. 

Soldatul rus are 21 de ani și i-a cerut iertare văduvei bărbatului omorât și a continuat „Dar înțeleg că nu mă vei putea ierta”.

Femeia a declarat ulterior „Îmi pare foarte rău pentru el, dar pentru o crimă ca asta nu-l pot ierta”.

El a fost îmbrăcat cu un hanorac albastru în timpul dezbaterilor și a urmărit în tăcere procedurile judiciare dintr-o încăpere cu pereți din sticlă și nu ar fi arătat nicio emoție când a fost pronunțată sentința. 

Înaintea verdictului, avocatul său din oficiu a declarat că acesta nu se afla în legătură cu niciun oficial rus atunci când a comis fapta. La acel moment, Shishimarin se afla într-o mașină cu alți soldați ruși, pe  care o capturaseră după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea din care făceau parte. 

Victima se afla pe stradă și vorbea la telefon, potrivit soldatului, care spune că i s-ar fi comandat să-l împuște cu o pușcă de asalt. Avocatul său a declarat instanței că acesta a tras doar după ce a refuzat de două ori executarea ordinului și doar una din trei cartușe a lovit ținta. El a precizat că Shishimarin a tras de teamă pentru propria siguranță și l-a întrebat pe inculpat dacă a intenționat să-l ucidă pe bărbat. 

Procesul s-a desfășurat la Kiev și este văzut ca oportunitatea acestei țări de a dovedi că un soldat rus a ucis un civil, nerespectând astfel regulile războiului. 

Autoritățile de la Moscova au negat că trupele ruse au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Kiev-ul acuză 11.000 de crime. 
 

×
Subiecte în articol: soldat rus crime de razboi ucraina