x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul zbor privat în spaţiu va avea loc pe 19 mai. Destinaţa: Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Primul zbor privat în spaţiu va avea loc pe 19 mai. Destinaţa: Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

05 Mai 2012   •   05:46
Primul zbor privat în spaţiu va avea loc pe 19 mai. Destinaţa: Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Compania americana SpaceX a anuntat ca a stabilit pentru 19 mai incercarea de lansare a capsulei Dragon cu destinatia Statia Spatiala Internationala, ce va reprezenta primul zbor privat spre avanpostul orbital.

"SpaceX si NASA au incheiat recent verificarile ordinatoarelor (de pe Dragon), iar SpaceX a depus o cerere la baza aeriana de la Cape Canaveral pentru o incercare de lansare la 19 mai, cu posibilitatea unei a doua incercari la 22 mai. Pana in prezent nu a fost semnalata nicio problema in cursul verificarilor, insa, data fiind complexitatea unei asemenea misiuni, trebuie sa dam dovada de o atentie extrema", a precizat intr-un comunicat purtatoarea de cuvant a firmei SpaceX, Kirstin Brost Grantham.

Kirstin Brost Grantham a precizat ca NASA s-a alaturat societatii SpaceX in aceasta misiune.

Lansarea zborului demonstrativ in cauza a fost amanata de trei ori de la 7 februarie, data prevazuta initial, in special pentru a se efectua verificari mult mai minutioase ale programelor de la bord.

Se pare ca NASA nu a dorit sa lanseze capsula Dragon inaintea rachetei rusesti Soiuz care isi va lua zborul la 14 mai cu trei astronauti la bord, avand destinatia ISS unde vor ajunge la 16 mai.

Capsula Dragon - care are o greutate de sase tone, o lungime de 5,2 metri si un diametru de 3,6 metri - va deveni, daca totul se va desfasura conform planurilor, primul vehicul spatial privat care se va conecta cu ISS.

Pentru aceasta prima conectare, astronautii de la bordul ISS vor folosi un brat robotizat al statiei pentru a prinde capsula Dragon.

Capsula va transporta o mica incarcatura cu o sarcina utila de o jumatate de tona, constituita in principal din provizii pentru echipajul de pe ISS. Dragon va efectua aceleasi manevre de apropiere de ISS ca si vehiculul de tip cargo automatizat european ATV si cel japonez HTV, urmand sa realizeze, inainte de conectare, un zbor in jurul ISS, la o distanta de 2,5 kilometri, inainte de a se apropia de statie.

Dupa trei saptamani de la conectare, capsula Dragon se va desprinde de ISS si va reveni pe Terra, urmand sa fie recuperata din apele Oceanului Pacific, in largul coastelor californiene.

×