x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Printesa gazului" a venit la putere

"Printesa gazului" a venit la putere

25 Ian 2005   •   00:00

Dupa ce ca l-a invins in cursa pentru Presedintia Ucrainei pe contracandidatul sau prorus, noul lider de la Kiev si-a desemnat drept premier un inamic al Moscovei.


IRINA CRISTEA

MANA DREAPTA. Iulia Timosenko este aliatul cel mai fidel al presedintelui Victor Iuscenko
O femeie directa, temperamentala, sloboda la gura si, pe deasupra, miliardara in dolari este alegerea noului presedinte ucrainean, Victor Iuscenko, pentru postul de premier. Desemnarea Iuliei Timosenko in a doua functie ca importanta in stat este, pe de o parte, un gest firesc, tinand cont de faptul ca ea i-a stat alaturi lui Iuscenko pe toata durata "Revolutiei Portocalii" de la Kiev. Pe de alta parte, Iulia Timosenko este persona non-grata la Moscova.

ANCHETATA DE RUSI. Economista de profesie, Timosenko, in varsta de 44 de ani, a condus compania privata "Sistemele Energetice Unite ale Ucrainei", alegandu-se cu o avere impresionanta si cu porecla "Printesa gazului". A intrat insa si in atentia justitiei, fiind acuzata in repetate randuri de manevre financiare indoielnice si alegandu-se cu numeroase urmariri penale. Chiar anul trecut, Moscova a emis pe numele ei un mandat international de arestare, pentru ca refuza sa se infatiseze in fata Parchetului militar rus, ca sa raspunda acuzatiilor de mituire a unor oficiali rusi.

Iulia Timosenko a respins aceste acuzatii, afirmand ca ele ascund motivatii politice. Mai mult, ea nu pierde nici o ocazie de a-i provoca pe rusi. Saptamana trecuta, Timosenko a declarat intr-un interviu acordat unui ziar moscovit ca rusii ar trebui sa urmeze exemplul revolutionar al ucrainenilor. "Alaturati-va noua! Revolutia Portocalie trebuie exportata oriunde este posibil", a spus ea.

IMPLICATII. Presa ucraineana scria ieri ca asa-numita "afacere Timosenko" risca sa complice relatiile si-asa fragile ale Ucrainei cu puternicul vecin de la Rasarit, "in conditiile in care Parchetul militar rus nu are nici un interes sa inchida dosarul privind-o pe Timosenko sau sa recunoasca incarcatura politica a acestuia", scrie cotidianul Gazeta.

FORTA A NATURII
"Iulia Vladimirovna Timosenko este ca energia atomica. Va poate incalzi casele, dar poate si sa se transforme, cat ai clipi, intr-o bomba. Uneori are idei excelente, alteori are idei fanteziste"
Presa ucraineana

CRITICATA
Originara din regiunea prorusa Dnipropetrovsk, din estul Ucrainei, Timosenko are o relatie controversata nu doar cu Rusia, ci si cu comunitatea rusa din Ucraina. Vorbitoare nativa de limba rusa, ea a invatat ucraineana si s-a evidentiat drept una dintre cele mai nationaliste figuri politice. Ea a fost acuzata inclusiv de faptul ca joaca teatru purtand frecvent haine cu influente traditionale ucrainene si aranjandu-si parul dupa portul specific al femeilor din aceasta tara.

×
Subiecte în articol: externe timoşenko