x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Priveghiul unei naţiuni

Priveghiul unei naţiuni

de Andreea Căprescu    |    18 Apr 2010   •   00:00
Priveghiul unei naţiuni
Sursa foto: Andreea Căprescu/Jurnalul Naţional
CORESPONDENTA DIN POLONIA
Polonia s-a îmbrăcat în negru. Şi a ieşit pe străzi pentru a-şi conduce pe ultimul drum preşedintele. Pe maşinile din cortegiul funerar care transportă trupul neînsufleţit al lui Lech Kaczynski s-au aruncat flori, iar oamenii l-au primit aşa cum se cuvine. Cu ropote de aplauze.

În timp ce în biserica Mariacky se desfăşura liturghia dedicată celor doi, în centrul Cracoviei oamenii au stat pe jos, rostind rugăciuni şi cântând imnul ţării. Încă de la intrarea în Cracovia, cortegiul funerar a fost întâmpinat de mii de oameni încolonaţi, care au format cozi kilometrice. Au ieşit pe străzi de azi-dimineaţă, la ora locală 06:00, după o noapte albă în care au adus un ultim omagiu victimelor de la Smolensk.

Turiştii şi polonezii care au avut noroc să prindă un loc în spaţiile amenajate de autorităţi şi-au ocupat locurile de¬vre¬me. S-au întins pe jos, îndurând frigul cumplit, s-au acoperit cu pături şi şi-au adus pa¬che¬te cu provizii pentru tot restul zilei. În centrul istoric, toate buticurile şi unităţile de alimentaţie publică au fost închise. În semn de preţuire, proprietarii de magazine, restaurante şi nu numai au expus în vitrine portretul alb-negru al lui Kacyznski şi al primei doamne.

În noaptea de dinaintea ceremoniei, Cracovia devenise un soi de furnicar. Străzile erau pline atât de polonezii care îşi ocupau din timp locurile pentru ceremonia de a doua zi, cât şi de mii de turişti străini, care au ocupat toate locurile de cazare disponibile.

La ore târzii, pe străzi mişunau "pelerini" cu geamantane, lăsând în urmă mormane de gunoaie. Doi americani au avut surpriza ca vacanţa plănuită cu ceva timp în urmă să coincidă cu momentul funerar şi să nu mai poată părăsi ţara până marţi, când, teoretic se va deschide aeroportul din Varşovia.

Pentru a preveni diverse incidente, pe multe dintre arterele de cir¬cu¬laţie, în parcuri şi nu numai, au fost amplasate centre de prim-ajutor. Forţe impresionante de ordine au împânzit stră¬zile şi au creat filtre speciale, accesul către biserica Mariacky fiind unul extrem de dificil, chiar şi pentru reprezentanţii acreditaţi ai presei.

×
Subiecte în articol: externe