x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 50%

Producţia de opiu din Afganistan a scăzut cu 50%

01 Oct 2010   •   00:00

Producţia de opiu din Afganistan, primul producător mondial la acest capitol, a scăzut cu 50 la sută în 2010 din cauza recoltei slabe de mac, însă preţurile sunt în creştere, arată un raport al Naţiunilor Unite, citat de Mediafax.



Afganistanul a produs 3.600 de tone de opiu în 2010, cu 50 la sută mai puţin decât producţia din 2009 , conform unei estimări a Oficiului ONU pentru combaterea drogurilor şi infracţionalităţii (ONUDC).

Valoarea producţiei a crescut însă cu 38 la sută, reprezentând 604 milioane de dolari, potrivit raportului intitulat "Afghanistan Opium Survey 2010". Producţia reprezintă cinci la sută din PIB-ul Afganistanului.

Scăderea producţiei a fost cauzată de un parazit care a afectat culturile de mac. Majoritatea proviciilor producătoare, în principal Helmand şi Kandahar, bastioane ale insurgenţilor, au fost afectate de acest parazit.

Talibanii, care luptă împotriva regimului de la Kabul şi a trupelor internaţionale, obţin fonduri în principal din producţia de opiu.

Scăderea producţiei a avut ca efect creşterea preţurilor, kilogramul de opiu ajungând la 169 de dolari, cu 169 la sută mai mult decât în 2009.

×
Subiecte în articol: externe