x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Puşi pe jar de febra aftoasă

Puşi pe jar de febra aftoasă

de Irina Cristea    |    06 Aug 2007   •   00:00
Puşi pe jar de febra aftoasă
Sursa foto: Leon Neal/

Trei celule de criză in 24 de ore a prezidat premierul britanic de la descoperirea, in urmă cu căteva zile, a unui focar de febră aftoasă in sud-estul Angliei. Primele indicii privind sursa virusului duc spre un laborator de cercetare.

Premierul britanic şi-a intrerupt concediul, Guvernul a convocat trei celule de criză in 24 de ore şi a sunat adunarea comitetului Cobra, la care se apelează in situaţii in care securitatea naţională a Regatului Unit este ameninţată. Toate acestea in urma descoperirii unui focar de febră aftoasă in sud-estul Angliei, transmite AFP.


VINA LABORATORULUI. Virusul a fost identificat de către serviciile veterinare la o fermă din localitatea Normandy, comitatul Surrey, nu departe de Londra.
Potrivit primelor cercetări, tulpina acestuia este foarte asemănătoare cu cea folosită de un laborator de cercetări veterinare situat la doar cinci kilometri de ferma unde există focarul. Este vorba despre Institutul de Sănătate Animală, un laborator farmaceutic. "Tulpina a fost utilizată la prepararea unui vaccin, in iulie 2007", se arată intr-un comunicat al autorităţilor britanice. Cu toate acestea, oficialii spun că este prea devreme pentru a se concluziona că laboratorul reprezintă sursa de infectare.

Şeful serviciilor veterinare britanice, Debbie Reynolds, a anunţat că momentan nu există alte cazuri declarate de febră aftoasă iar animalele din apropierea fermei din Normandy au fost sacrificate.

Autorităţile britanice au toate motivele să facă toate eforturile pentru a gestiona fără greşeală potenţiala criză. Epidemia de febră aftoasă cu care Regatul Unit s-a confruntat in urmă cu şase ani a dat o grea lovitură lumii rurale, industriei de procesare a cărnii, exportului şi turismului. Aproape şapte milioane de animale au fost sacrificate in 2001, iar pierderile provocate de virus s-au ridicat la 12,5 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: externe