x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin: Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei

Putin: Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei

04 Dec 2014   •   13:25
Putin: Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei

Crimeea este la fel de sfântă pentru Rusia ca Muntele Templului pentru evrei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în discursul său anual despre starea naţiunii, rostit în sala Sf. Gheorghi a Kremlinului, în faţa camerelor reunite ale Parlamentului federal - Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

'Pentru Rusia, Crimeea sau Chersonesul (Tauric, vechea denumire a peninsulei) şi Sevastopolul au semnificaţie civilizaţională şi sacră uriaşe, la fel ca Muntele Templului din Ierusalim pentru cei care mărturisesc islamul şi iudaismul', a afirmat şeful statului rus, citat de Ria Novosti, adăugând că aşa va fi 'acum şi pentru totdeauna'.

'Aici în Crimeea, în vechiul Chersones, aşa cum este numit în cronicile ruseşti, a fost botezat cneazul Vladimir, care apoi a creştinat Rusia', a afirmat Putin, catalogând drept 'un moment istoric' reunificarea Crimeii şi a Sevastopolului cu Rusia. 'Crimeea este în mod inerent legată de Rusia', a adăugat el, în discursul său care a durat mai mult de o oră, potrivit TASS.

Putin a numit drept frate poporul ucrainean şi a spus că fiecare popor are dreptul inalienabil la propria cale de dezvoltare, inclusiv Ucraina, şi că Rusia va respecta această alegere.

Făcând bilanţul unui an marcat de criza ucraineană, preşedintele rus a estimat că 'Rusia a demonstrat că îşi poate apăra compatrioţii' din afara graniţelor, într-o aluzie clară la locuitorii Crimeii anexate în luna martie, precum şi la populaţia din estul Ucrainei, teatrul unor ostilităţi sângeroase începând cu luna aprilie între armata ucraineană şi separatişti proruşi, susţinuţi de Moscova.

×
Subiecte în articol: vladiir putin