x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin i-a propus lui Trump prelungirea tratatului START

Putin i-a propus lui Trump prelungirea tratatului START

17 Iul 2018   •   06:35
Putin i-a propus lui Trump prelungirea tratatului START

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a propus omologului său american, Donald Trump, prelungirea tratatului START de reducere a armamentului strategic ofensiv si care expiră în 2021. 

 

"L-am asigurat pe preşedintele Trump că Rusia este gata să extindă acest tratat, să îl prelungească, dar trebuie să cădem de acord mai întâi asupra detaliilor, deoarece avem câteva întrebări pentru partenerii noştri americani. Credem că aceştia nu respectă în întregime tratatul, dar asta va trebui să decidă experţii", a spus liderul de la Kremlin, intr-un interviu acordat televiziunii Fox News, după summitul de la Helsinki. 

Tratatul a fost semnat la Praga, în 2010, de preşedinţii de atunci ai Rusiei şi Statelor Unite, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi a intrat în vigoare în 2011, cu opţiunea de prelungire a valabilităţii din 2021 până în 2026. Înţelegerea prevede că nu vor fi desfăşurate mai mult de 1550 de focoase şi bombe nucleare, limitând în acelaşi timp la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale, al rachetelor balistice lansate de pe submarine şi al bombardierelor nucleare desfăşurate, respectiv la 800 numărul aceloraşi categorii de armamente care nu sunt desfăşurate.

Prevederile ar fi trebuit implementate de ambele părţi până în februarie anul acesta; Rusia a ridicat problema conversiei pentru arme convenţionale a unor submarine şi bombardiere americane, susţinând că nu se poate verifica dacă nu mai pot fi folosite şi pentru arme nucleare. 

Trump a criticat rezultatul negociat de predecesorul său, Obama, deşi tratatul oferă mijloace de verificare a respectării, inclusiv prin schimbul de date, în cadrul unui nou regim de monitorizare. AGERPRES

×