x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin îşi va anunţa poziţia faţă de refererendumul din estul Ucrainei doar după aflarea rezultatelor complete

Putin îşi va anunţa poziţia faţă de refererendumul din estul Ucrainei doar după aflarea rezultatelor complete

12 Mai 2014   •   09:57
Putin îşi va anunţa poziţia faţă de refererendumul din estul Ucrainei doar după aflarea rezultatelor complete

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va preciza poziţia în legătură cu referendumul de duminică din regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei după anunţarea rezultatelor complete, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, pentru cotidianul Kommersant, citat de Interfax-Ukraina.

"Este dificil a prognoza care va fi decizia preşedintelui. O poziţie va fi formulată după anunţarea rezultatelor", a afirmat Peskov.

Întrebat fiind dacă poziţia preşedintelui Putin va fi influenţată de faptul că el le-a cerut anterior susţinătorilor federalizării Ucrainei să amâne acest referendum, Dmitri Peskov a ţinut să precizeze: "Nu le-a cerut, le-a recomandat". "Chiar şi ţinând cont de autoritatea preşedintelui, lor (separatiştilor proruşi, n.red) le-a fost greu să asculte. Având în vedere luptele reale care au loc, locuitorii din estul Ucrainei au fost nevoiţi să acţioneze după planul lor şi pornind de la situaţia reală", a adăugat Dmitri Peskov.

Un referendum al separatiştilor proruşi a avut loc duminică în estul Ucrainei pentru a decide soarta regiunilor Doneţk şi Lugansk. Rezultatele complete sunt aşteptate în cursul zilei de luni, dar organizatorii au revendicat încă de duminică seara o participare ridicată şi un "DA covârşitor" din partea celor care s-au prezentat la urne.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel săptămâna trecută la susţinătorii federalizării Ucrainei din sud-estul acestei ţări să amâne referendumul din 11 mai pentru a permite lansarea unui dialog în vederea detensionării actualei crize cu care se confruntă fosta republică sovietică. În pofida acestui apel, militanţii separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au decis să nu amâne referendumul.

UE şi SUA au declarat că nu recunosc rezultatele acestui "aşa-zis referendum" şi au ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, în timp ce Kievul a calificat consultarea populară organizată în estul Ucrainei drept "o farsă criminală" finanţată de Kremlin.

×
Subiecte în articol: putin referendum separatisti prorusi