x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin l-a demis pe şeful Agenţiei spaţiale ruse

Putin l-a demis pe şeful Agenţiei spaţiale ruse

29 Apr 2011   •   11:52

Premierul rus Vladimir Putin l-a eliberat din funcţie pe şeful Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Anatoli Perminov, criticat pentru eşecul în lansarea a trei sateliţi Glonass, relatează agenţia RIA Novosti.

Perminov, în vârstă de 65 de ani, a condus instituţia timp de şapte ani, potrivit agerpres.ro.

În locul său a fost numit prim-adjunctul ministrului apărării, Vladimir Popovkin, eliberat vineri din această funcţie printr-un decret prezidenţial.

Vicepremierul Serghei Ivanov afirma, la începutul lunii aprilie, că Perminov va ieşi la pensie până la sfârşitul lunii aprilie. 'Anatoli Perminov are 65 de ani. Potrivit legislaţiei ruse, niciun funcţionar nu poate ocupa un post după această vârstă', a afirmat Serghei Ivanov.

Autorităţile ruse au amânat eliberarea sa din funcţie până după evenimentele dedicate împlinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, moment sărbătorit cu mare fast pe 12 aprilie.

Surse neoficiale citate de gzt.ru explicau demiterea lui Perminov prin recentele eşecuri ale agenţiei Roskosmos.

Agenţia spaţială rusă a fost aspru criticată după eşecul lansării, în decembrie, a trei sateliţi Glonass, concepuţi de Rusia pentru a concura cu sistemul american de navigare GPS şi viitorul sistem european Galileo.

Sateliţii au căzut în Pacific, nereuşindu-se plasarea lor pe orbită, din cauză că lansatorul a fost supraîncărcat cu combustibil.

×