x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin propune Organizației de Cooperare de la Shanghai organizarea propriilor evenimente sportive

Putin propune Organizației de Cooperare de la Shanghai organizarea propriilor evenimente sportive

16 Sep 2022   •   14:16
Putin propune Organizației de Cooperare de la Shanghai organizarea propriilor evenimente sportive
Sursa foto: HEPTA

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), că grupul ar trebui să ia în considerare organizarea propriilor sale competiții sportive majore, relatează Reuters

Putin a declarat: „Există oportunități bune de intensificare a cooperării în domeniul sportului în perspectiva organizării unor evenimente sportive majore sub auspiciile OCS. Pentru a face acest lucru, ne-am putea gândi la crearea unei asociații de organizații sportive sub egida asociației noastre."

Într-un discurs rostit vineri, în cadrul unui summit al țărilor din OCS la Samarkand, Uzbekistan, Putin a precizat că dorește ca grupul, care include cele mai populate două țări din lume - China și India - să devină o contrapondere globală semnificativă față de Occidentul condus de americani, care a întors spatele Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Un scandal de dopaj rusesc, care a implicat dezvăluiri despre un sistem susținut de stat în multe sporturi, după Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci, a dus la restricționarea severă a sportivilor ruși la Jocurile Olimpice ulterioare. Celor care au concurat li s-a permis să o facă doar sub un steag neutru.

Cu toate acestea, China a găzduit atât o olimpiadă de vară, cât și una de iarnă din 2008, deși ambele au fost, într-o oarecare măsură, umbrite de războiul sau de pregătirea pentru război dintre Rusia și fostele republici sovietice: Georgia în 2008 și Ucraina în 2022.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a cărui țară este observator în cadrul OCS, a declarat la summit:

„Sugerăm posibilitatea de a organiza un complex de competiții sportive în cadrul OCS: evenimente de vară în 2024, de iarnă în 2026."

Aceste date coincid în linii mari cu cele ale Jocurilor Olimpice de vară de la Paris din 2024 și ale Jocurilor Olimpice de iarnă de la Milano-Cortina din 2026 - ambele organizate în Europa de Vest.

OCS este un bloc de securitate înființat în 2001. Acesta cuprinde China, Rusia, India, Pakistan și patru state post-sovietice din Asia Centrală și este în curs de admitere a Iranului, un alt stat aflat în conflict cu Occidentul.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin