Preşedintele rus Vladimir Putin a respins sâmbătă ideea potrivit căreia Rusia intenţionează să reînvie URSS, denunţând astfel o formulă care vizează să discrediteze politica sa, relatează AFP şi RIA Novosti.
'Afirmaţiile că Rusia încearcă să-şi stabilească influenţa în spaţiul postsovietic sunt eronate' şi reprezintă 'un instrument al războiului informaţional', a afirmat liderul rus la o întâlnire cu şefi ai unor agenţii de presă internaţionale, sâmbătă, în cadrul Forumului economic internaţional de la Sankt Petersburg.
'Se încearcă să ni se pună această etichetă, potrivit căreia noi am avea intenţia de a reface imperiul, Uniunea Sovierică, şi de a-i supune pe toţi influenţei noastre. Este absolut fals', a declarat Putin.
Rusia nu a avut niciodată planuri de a anexa Crimeea, a spus între altele liderul de la Kremlin, a cărui popularitate a săltat brusc, ajungând până la 80%, după alipirea peninsulei din sudul Ucrainei în luna martie la Federaţia Rusă.
Referitor la Crimeea, preşedintele rus a declarat că Moscova a dat un răspuns adecvat la acţiunile Occidentului. 'Eu consider că partenerii noştri atât din SUA, cât şi din ţările europene au acţionat grosier în Ucraina, au împins, prin metode ilegale, spre o lovitură de stat şi au creat în accepţiunea noastră o ameninţare la adresa intereselor fundamentale ale Federaţiei Ruse, şi nu numai în domeniul economic, ci, de asemenea, în sfera de securitate', a afirmat preşedintele rus.
În cazul în care Ucraina ar adera la NATO, iar Alianţa şi-ar desfăşura acolo forţe, s-ar crea o situaţie complet nouă pentru Rusia, a spus Putin, subliniind că aceste lucruri au determinat Moscova la anumite acţiuni, inclusiv ca răspuns la solicitarea Crimeii de a fi inclusă în componenţa Federaţiei Ruse.
'Noi credem că s-a încercat să se vorbească cu noi prin intermediul forţei, iar noi acţionând exact în această logică, am dat un răspuns adecvat. Sper că acest lucru nu se va repeta niciodată, în niciun caz şi nicăieri în altă parte', a avertizat preşedintele Rusiei, citat de RIA Novosti.
Potrivit lui Putin, Moscova aspiră la procese de integrare în spaţiul postsovietic, dar nu pentru a reface Uniunea Sovietică sau orice alt imperiu, ci pentru a folosi avantajele competitive la dispoziţia statelor din fostul spaţiu sovietic. Referindu-se la aceste avantaje, el a indicat limba comună, infrastructura comună şi un nivel profund de cooperare între întreprinderi, precum şi un know-how în domeniul ştiinţei şi educaţiei, care toate pot fi folosite pentru a concura pe pieţele mondiale şi a îmbunătăţi totodată bunăstarea cetăţenilor.