In timp ce Putin isi intareste autoritatea, presa controlata de Kremlin leaga numele magnatului Hodorkovski de actiunile teroriste cecene. Actiuni care, se pare, sunt pregatite in Ciprul de Nord.
ANCA ALDEA
Presedintele rus, Vladimir Putin, a inaintat ieri Dumei de Stat un controversat proiect de lege care prevede ca viitorii guvernatori si deputati ai Federatiei Ruse sa fie numiti direct de seful administratiei de la Kremlin. Potrivit publicatiei Novaia Gazeta, citata de agentia Rusia la zi, "propunerile privind desfiintarea alegerilor de guvernatori si a districtelor cu vot uninominal contrazic spiritul democratic".
Masura a fost luata ca urmare a escaladarii tensiunilor in Caucazul de Nord si anuntata ca "reforma radicala" dupa atentatul terorist de la scoala din Beslan, in Osetia de Nord. Putin isi apara deciziile cu tarie, precizand la fiecare aparitie publica faptul ca Rusia va ramane "statul democratic care a ales sa fie in urma cu zece ani", relateaza AFP.
CRITICI. Proiectul inaintat Camerei Inferioare a Parlamentului este considerat "prea autoritar". Doi fosti presedinti rusi, Boris Eltin si Mihail Gorbaciov, au lansat o tirada de critici impotriva lui Putin, iar liderul SUA, George W. Bush, i-a sugerat sa tina mai mult cont de valorile democratice.
Putin nu prea are de ce sa se teama. Informatiile care ajung cu greu sau trunchiate la populatie au facut recent subiectul unui sondaj de opinie, sustine Rusia la zi. Sondaj care a aratat ca 63% dintre rusi nu inteleg sensul schimbarilor propuse de Putin.
Citește pe Antena3.ro