x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Putin și-a început deja campania electorală

Putin și-a început deja campania electorală

24 Sep 2017   •   16:20
Putin și-a început deja campania electorală

Deşi nu a anunţat încă dacă va candida pentru un nou mandat, preşedintele rus Vladimir Putin este deja în plină campanie pentru alegerile prezidenţiale din martie 2018, relatează duminică agenţia de presă EFE. 

"Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin.Aşteptările sunt foarte mari şi speranţele de asemenea. Şi aceasta este poziţia majorităţii covârşitoare a cetăţenilor ţării noastre", a declarat cu câteva zile în urmă Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus). 

Volodin, văzut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toată lumea ştie că nu este decât o chestiune de timp până când preşedintele îşi va anunţa intenţia de a rămâne în funcţie încă timp de şase ani. 

Potrivit tuturor analiştilor, Putin îşi va prezenta candidatura în faţa congresului partidului Kremlinului, Rusia Unită, prevăzut pentru mijlocul lunii decembrie. 

Cu toate acestea, campania este deja în plină desfăşurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-şi lansa primele promisiuni electorale, acum că economia naţională a început să se redreseze după mai bine de doi ani de recesiune profundă. 

"În pofida restricţiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sancţiunile), economia rusă se stabilizează. În mod evident, recesiunea a fost depăşită. Atât actorii economici, cât şi cetăţenii vor simţ treptat factorii pozitivi pe care îi vedem în economie", a asigurat Putin. 

Deşi a subliniat întotdeauna că ruşii sunt gata să strângă cureaua şi nu vor întoarce niciodată spatele Kremlinului, guvernul a promis compensaţii sociale după multe luni de privaţiuni. În primul rând, să aducă salariul minim la minimul de subzistenţă până în 2019, deşi cu două zile mai târziu a promis că va încerca să atingă acest obiectiv deja la data de 1 ianuarie. 

Putin a subliniat că măsura este urgentă, deoarece "trebuie să depăşim situaţia când salariul minim nu acoperă nici macar cheltuielile de bază ale cetăţeanului". 

Potrivit ministrului rus al muncii, Maksim Tolipin, salariul minim se ridică în prezent în Rusia la 7.800 ruble (aproximativ 115 euro), 72% din nivelul oficial de subzistenţă. 

Preşedintele însuşi a subliniat ca "alarmantă" situaţia legată de creşterea numărului de oameni săraci în Rusia, unde persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei au ajuns la 20 de milioane. 

În plus, guvernul a anunţat că anul viitor va indexa pensiile cu aproape 4%, măsura care vizează aproximativ 30 de milioane de persoane. 

Este vorba de fapt de acel segment al populaţiei considerat tradiţional electoratul lui Putin, astfel Kremlinul încearcă mereu să-i facă pe pensionari fericiţi în ajunul unei campanii electorale. 

Pe plan politic, Putin a lansat în ultimele luni un program de reînnoire a cadrelor pentru a evita gerontocraţia care afectează administraţia publică rusă, la fel ca în perioada sovietică. 

Putin a făcut chiar săptămâna aceasta o vizită rara la sediul central al Yándex, cel mai mare motor de căutare rusesc, în încercarea de a recupera poziţiile pierdute pierdute pe internet, fief al opoziţiei extraparlamentare. 

Putin, care va împlini 65 de ani în octombrie, ar putea fi reales cu un scor record de aproximativ 75% de voturi, potrivit celor mai mulţi analişti. 

Potrivit unui sondaj recent realizat de Centrul rus pentru studierea opiniei publice, 66% dintre ruşi ar vota pentru Putin dacă alegerile prezidenţiale ar avea loc luna aceasta. 

În plus, 81% dintre ruşi apreciază pozitiv modul său de a gestiona lucrurile la Kremlin, unde va rămâne până în 2024 în caz de victorie. 

Pentru moment, doar doi politicieni şi-au exprimat intenţia de a participa la prezidenţialele din 2018: ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi liberalul Grigori Iavlinski. 

În ceea ce-l priveşte pe liderul popular al opoziţiei extraparlamentare, Aleksei Navalnîi, considerat singurul politician care poate arunca o umbră asupra lui Putin, acesta nu poate participa în principiu la scrutin din cauza unor antecedente penale, dar el susţine că acestea nu îl vor opri. 

Navalnîi, care a recurs la instanţele de judecată pentru a-şi apăra candidatura, este acum în plină campanie în Siberia, unde a adunat câteva mii de persoane la mitingurile de la Novosibirsk şi Vladivostok.

Cunoscut pentru succesul său în calitate de blogger anticorupţie, Navalnîi are aproximativ o 100 de centre electorale în toată ţara cu peste 100.000 de voluntari, în majoritate tineri, o mişcare fără precedent în Rusia. 

Opoziţia radicală faţă de Kremlin este încurajată de rezultatele obţinute în alegerile municipale de la Moscova, unde a obţinut cel mai bun rezultat în istoria sa, sperând că aceasta va servi drept o rampă de lansare după ce Putin îşi va încheia mandatul în 2024.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin campanie electorala