x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prigojin îi răspunde lui Putin: Luptătorii Wagner nu se vor preda

Prigojin îi răspunde lui Putin: Luptătorii Wagner nu se vor preda

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2023   •   13:22
Prigojin îi răspunde lui Putin: Luptătorii Wagner nu se vor preda

UPDATE: Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă, într-un mesaj audio, că forțele sale nu se vor preda la ordinul Kremlinului sau al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fost KGB).

Prigojin a promis să răstoarne conducerea militară a Rusiei, afirmând că toți membrii grupului său, care numără 25.000 de persoane, sunt pregătiți să își sacrifice viața pentru poporul rus.

El l-a criticat direct pe președintele Vladimir Putin pentru că l-a numit trădător și a afirmat că șeful statului a făcut o greșeală „profundă” în ceea ce privește tema trădării patriei.

"Suntem patrioți ai patriei noastre și nimeni nu plănuiește să se predea la ordinul președintelui, al FSB sau al altcuiva", a declarat Prigojin.

"Președintele face o greșeală profundă atunci când vorbește despre trădare. Noi suntem patrioți ai patriei noastre, am luptat și luptăm pentru ea. Nimeni nu se va preda și nu va da mărturie la ordinul președintelui, al FSB (serviciul de securitate) sau al altcuiva. Pentru că nu vrem ca țara să continue să trăiască mai departe în corupție, înșelăciune și birocrație", a spus Prigojin, potrivit Reuters.

Putin promisese anterior să anihileze ceea ce el a numit „o revoltă armată”, după ce mercenarii lui Prigojin spun că au preluat controlul unui oraș din sudul țării, în cadrul unei tentative de înlăturare a conducerii militare.

 

Știre inițială: Șeful grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin spune că membrii forțelor sale, care au lansat o rebeliune armată, sunt "gata să moară", într-un mesaj postat pe Telegram.

Într-o serie de mesaje audio, liderul grupului de mercenari a promis să răstoarne conducerea militară a Rusiei.

"Cu toții suntem gata să murim. Toți cei 25.000, iar apoi încă 25.000", a spus el. "Murim pentru poporul rus", relatează The Guardian.

Iimaginile distribuite online par să arate coloane de vehicule militare care se deplasează prin regiunea Voronej.

Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev, a postat pe Telegram că imaginile sunt false.

El a spus: "În prezent, pe rețelele de socializare sunt postate o mulțime de informații false despre coloane de vehicule militare care se deplasează pe teritoriul regiunii Voronej. Conform legii ruse, există o răspundere pentru cei care răspândesc mesaje de acest fel. Toate cazurile vor fi analizate de Roskomnadzor [organismul de supraveghere a mass-media din Rusia] și de procuratura regională".

Între timp, Kyiv Post, un ziar ucrainean, a distribuit imagini care, potrivit acestora, arată cum un banner care îndeamnă oamenii să se alăture PMC Wagner este dărâmat într-un oraș din Rusia.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a numit rebeliunea grupului Wagner ca fiind o trădare și a spus că luptătorii Ministerului Apărării și Gărzii Ruse din Republica Cecenă au plecat deja în zonele tensionate.

Președintele rus Vladimir Putin numește rebeliunea grupului de mercenari Wagner o „campanie criminală” și spune că „Rusia se va apăra”.

Putin a spus că șeful Wagner "a trădat" Rusia din "ambiție personală".

Rebeliunea Wagner „e un cuțit în spate” pentru Rusia, a adăugat Putin.

„Vom face totul pentru a apăra Rusia”, a adăugat acesta.

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

Prigojin

                                           Cine este Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner

Evgheni Prigojin a declarat război conducerii militare a Rusiei. Cel ce până de curând era un om cheie al Moscovei în războiul din Ucraina a întors armele împotriva conducerii armatei ruse. Cine este Prigojin şi cum a ajuns să conducă o armată privată.

Prigojin a condus implicarea grupului privat Wagner Group în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Istoria sa cu conducerea de la Moscova datează de zeci de ani.

Grupul Wagner este o organizaţie de mercenari militanţi care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei ţării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina şi Rusia cu privire la regiunea Crimeea. Prigozhin a declarat pe reţelele de socializare că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele ruseşti în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria şi alte câteva ţări africane.

Forţa paramilitară a cunoscut o creştere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de şef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Prigozhin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruşi. El a publicat videoclipuri care contrazic naraţiunea rusă privind o operaţiune militară fără probleme. El susţine adesea că forţele sale au condus lupta în Ucraina, punând în acelaşi timp la îndoială competenţa armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prigojin au acelaşi oraş natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigojin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu înainte de a deschide un stand de hot-dog.

El a început rapid să acumuleze influenţă în industria ospitalităţii înainte de a atrage atenţia lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigojin a ajutat la servirea dineelor de stat - cum ar fi cel organizat în 2006 cu preşedintele de atunci George W. Bush - ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".

Putin l-a ajutat pe Prigojin să deschidă un restaurant masiv şi să obţină un contract pentru prânzurile copiilor din şcoli cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanţate de stat.

Prigojin a deţinut, de asemenea, cel puţin o parte din Concord Management and Consulting, firmă suspectată că a finanţat operaţiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016 şi în timpul Brexitului.

 

×
Subiecte în articol: putin wagner evgheni prigojin