x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Radovan, te rog, preda-te!"

"Radovan, te rog, preda-te!"

de Marina Constantinoiu    |    30 Iul 2005   •   00:00
"Radovan, te rog, preda-te!"

Gest impresionant si fara precedent, difuzat de televiziunea sarba bosniaca, miercuri seara. Sotia fostului lider sarb bosniac Radovan Karadzici, dat in urmarire de Justitia internationala de 10 ani, l-a rugat, intr-un interviu televizat, sa se predea TPI.

Ljiljiana Zelen Karadzici i-a fost alaturi o viata lui Radovan. De 10 ani, de cand acesta este cautat de Justitia internationala, pentru a fi trimis la judecata, in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), a negat tot timpul ca ar sti locul in care Radovan Karadzici, liderul sarbilor din Bosnia, s-ar ascunde.

GEST DISPERAT. Miercuri seara, Ljiljiana a aparut, imbracata in negru, pe ecranele televizoarelor.

Intr-un gest deopotriva disperat si grav, ea i-a cerut sotului ei, "din tot sufletul", sa se predea TPI, care l-a inculpat pentru genocid acum 10 ani. "Este dureros si dificil sa cer asta si totusi te rog din toata inima mea sa te predai TPI", a spus Ljiljiana Zelen Karadzici. "Va fi un sacrificiu pentru noi si pentru familia noastra. Cu speranta ca traiesti si ca poti lua decizii in ceea ce te priveste, te rog sa te hotarasti si sa faci asta pentru noi toti", a declarat ea, izbucnind in lacrimi si tinandu-si mainile in semn de rugaciune. "In disperarea si neputinta mea, este singurul lucru pe care-l pot face", a adaugat ea.

PREMIERA. Este primul apel de acest fel adresat de doamna Karadzici sotului ei, despre care afirma, in ciuda tuturor presiunilor care s-au facut asupra ei si a familiei sale, ca nu stie nici daca mai traieste, nici unde traieste, in caz ca e in viata.

Radovan (60 de ani) este inculpat din 1995 pentru genocid, crime de razboi si crime contra umanitatii pentru rolul jucat in razboiul din Bosnia (1992-1995). Familia lui Radovan este supusa unor presiuni constante din partea fortelor NATO, care incearca sa obtina informatii despre soarta acestuia. De altfel, Ljiljiana a lasat sa se inteleaga ca a cedat acestor presiuni: "Intre loialitatea fata de tine si cea fata de copiii si nepotii nostri, am fost obligata sa decid si am decis, din cauza presiunilor permanente, sa lansez acest apel", a spus aceasta.

SPERANTE ANALISTILOR
Apelul-surpriza al sotiei lui Karadzici le-a dat sperante analistilor, care considera ca fostul lider al sarbilor din Bosnia s-ar putea sa fi fost convins sa se predea de data asta. "Ar fi cu adevarat surprinzator daca s-ar face ca nu a auzit acest apel din partea celor dragi", a declarat un reprezentant al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, filiala sarba. In schimb, pe fratele lui Radovan, Luka, l-a deranjat. Acesta a denuntat presiunile exercitate asupra sotiei lui Karadzici ca pe ceva "de neimaginat intr-o lume si o tara normale". Fratele fostului lider sarb bosniac a declarat ca nu e de acord cu acest demers si a indemnat "toate persoanele de buna-credinta care actioneaza in sensul respectarii drepturilor omului sa protejeze familia lui Radovan Karadzici".
×
Subiecte în articol: externe radovan karadzici